Moje chvilka pohody

4 úžasné byliny, které pomáhají při zánětech

Chronické záněty v těle mohou být příčinou mnoha chorob, i těch vážných, jako je infarkt, Alzheimerova choroba či rakovina. Ke snížení rizika těchto nemocí se výborně hodí byliny.


K příznakům chronických zánětů patří dlouhodobá vyčerpanost, zvýšená teplota, průjem nebo neurčité bolesti na hrudi, v krku či v břiše. Často probíhají skrytě. Nejčastěji to jsou záněty zubů, močového ústrojí, trávicího systému, uší či nosních dutin. Které byliny nám od problému, jež způsobují, pomohou?


Jitrocel kopinatý

Běžně se používá proti kašli, astmatu, hemoroidům, při zánětech dásní, a to ve formě čaje, sirupu nebo čerstvě vymačkané šťávy z listů. Denní dávka činí 6 gramů listů nebo 3 polévkové lžíce šťávy či sirupu.


Lichořeřišnice

V lidovém léčitelství platí za silné antibiotikum, které přispívá k doléčení opakujících se zánětů močového měchýře, ale rovněž i průdušek. Vynikající je nejen tinktura, ale i ozdravná kúra z čerstvých listů: Malé množství čerstvých listů rozmixujte s vodou v poměru 1:4, nechte 5-10 minut odstát a přeceďte. Užívá se jedna polévková lžíce denně.


Bazalka

Můžete ji využít jako doplněk léčby chřipky nebo nachlazení, při zánětu močových cest a také jako obklad při zánětech středního ucha. Kloktání nálevu bazalky ulevuje při léčbě dásní, aft, bolesti v krku nebo různých zánětech ústní dutiny.


Topolovka růžová


Užívá se například při bronchitidách nebo chronickém zánětu žaludku a střev. Tlumí podráždění sliznic v dutině ústní, je doplňkem při léčbě slinivky a sleziny. Z květů se připravuje nálev, který v několika dávkách můžete vypít až ½ litru denně. Macerát se může použít jako kloktadlo proti bolesti v krku nebo na omývání různých ekzémů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden