Moje chvilka pohody

5 citronových triků pro naše zdraví

Citron dokáže všelijaké věci. Je zásobárnou vitaminu C a posiluje imunitu, takže se osvědčuje právě v tomto období jako prevence proti chřipce. Zvládne toho však mnohem víc.

Tím, že citrony obsahují hodně vápníku, zaštiťují základní výživu pro kosti, zuby a nervový systém. Posiluj také vlasy, nehty a projasňují pokožku, zvyšují výkonnost a i když to vypadá jako protimluv, citrony pomáhají odkyselovat organismus.

Tady je pár příkladů, kde všude citron umí pomoci.

Kašel a nachlazení

Když smícháte šťávu z nasucho v troubě pečeného citrónu se šťávou z čerstvého ananasu (půl na půl) a trochou medu, získáte skvělý prostředek proti kašli. Ananasová šťáva k citrónu dodá své „trávicí“ enzymy a tím tak uvolní hleny v krku.

Při bolestech v krku si udělejte kašičku z medu a citronové šťávy a nechte pomalu rozpouštět v ústech. Citrón je vždy velkou pomocí i na zimnici a zvýšenou teplotu. Šťáva z jednoho citrónu se přidá do hrníčku čaje z červeného jetele nebo vojtěšky alfalfa a vypije se najednou dvakrát denně. Při bronchitidě je dobré používat citrón a olej pro kloktání a také pro vnější masáž krku a hrudi.

Astma a revma

Někteří lékaři doporučují užívat 2 polévkové lžíce citrónu před každým jídlem a před spaním, aby se zklidněné astma nevrátilo. Tato kúra pomáhá i na revma. V tomto případě můžete aplikovat citrónovou šťávu na postiženou oblast z venku.

Při artritidě se citrónovou šťávou a olivovým olejem jemně masírují klouby po předchozím zahřátí horkou koupelí nebo suchými horkými obklady v posteli.

Při únavě

Když začnete pociťovat únavu, vysajte trochu šťávy z citrónu. Je to velmi rychlý a účinný lék, který vás neuvěřitelně občerství. Tato šťáva totiž uhasí žízeň daleko lépe než mnohonásobně větší množství vody.

Zácpa

Zácpa se léčí pomoci vnitřního a vnějšího užívání citrónové šťávy a olivového oleje. Čtyřikrát denně se užívá malá štamprle olivového oleje a citrónové šťávy. Tělo se třikrát týdně masíruje citrónovou šťávou s olivovým olejem.

Nepříjemný dech

Citrón není pouze lokálním antibakteriálním prostředkem pro ošklivý dech, ale také brání tomu, aby v ústech docházelo ke kvašení a tak k vytváření nepříjemného zápachu. Proti tomu zkuste 2x-3x denně popíjet citrónovou šťávu. Citrónová šťáva se solí také pozitivně podporuje léčbu těžkého stádia paradentózy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden