Moje chvilka pohody

5 dobrých důvodů, proč pít pivo

Alkoholické nápoje mohou být za jistých okolností pro naše zdraví blahodárné.

Mírné popíjení některých alkoholických nápojů může mít podle některých vědců dokonce blahodárné účinky. Pít se má prý každý den. Nikoli tvrdý alkohol, ale nejlépe víno a s mírou. Nejvhodnější je to večer při jídle.

Doporučená dávka jsou čtyři deci pro muže a tři pro ženy. A co tedy náš oblíbený nápoj, pivo, vlastně všechno umí?

1 Je plné antioxidantů 

Pivo obsahuje velké množství antioxidantů. Pokud se v něm marinuje maso, ztratí až 70 procent karcinogenních látek. A flavonoidy obsažené v pivu také likvidují volné radikály, které jsou významným faktorem vzniku nádorů.

2 Udržuje zdravější ledviny

Chmel obsažený v pivě napomáhá k tomu, aby se v ledvinách neusazoval vápník a tak až o 40 procent snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů. Samozřejmě také napomáhá dostatečné hydrataci organismu a celkově podporuje správné fungování ledvin.

3 Zlepšuje činnost trávicího traktu

Pivo blahodárně působí na činnost zažívacího traktu, zejména díky obsaženému oxidu uhličitému a hořkým látkám chmele, které napomáhají k prokrvení sliznic, stimulují tvorbu slin, žluči a trávicích šťáv. Působí preventivně proti vzniku žlučových kamenů.

4 Udržuje silné kosti

Zmíněná pivní třetinka až dvě každý den pomáhá zabránit ztrátě kostní hmoty. Ale pozor, velkým pijákům naopak hrozí, že jejich kosti budou slabé. Pivo je také bohaté na křemík, což je další minerál, který pomáhá udržovat kosti zdravé.

Podle některých studií křemík rovněž pomáhá chránit před Alzheimerovou chorobou, neboť strava bohatá na křemík slouží jako prevence duševního onemocnění.

 5 Chrání před infekcí a zánětem

Pití piva pomáhá zabránit bakteriálním infekcím. Chmel totiž tvoří hořké květy s výkonnými antimikrobiálními a antivirovými vlastnostmi a konzumace přiměřeného množství piva tak snižuje riziko onemocnění infekčními chorobami, včetně nachlazení a chřipky. Sloučeniny v chmelu také chrání před zánětem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden