Moje chvilka pohody

5 dobrých rad proti bolesti hlavy bez pilulek

Každý, kdo často trpí bolestmi hlavy nebo migrénou, se snaží vyhýbat potravinám, které je spouštějí. Nejčastěji to bývá hořká čokoláda, červené víno, aromatické sýry či uzeniny.


Pro život bez bolestí hlavy je nejdůležitější celkový zdravý životní styl s dobrým stravovacím a pitným režimem, zvýšený přísun ovoce a zeleniny bohaté na vitamíny B a C a pití neslazených nápojů. Velmi důležitý je také dostatečný spánek, omezení alkoholu a pravidelný pohyb. Přečtěte si, jako potraviny vás mohou před bolestmi hlavy ochránit.


  1. Špenát


Jestliže potřebujete přesvědčivý důkaz, proč jídelníček obohatit o špenát, posuďte jeho schopnost pomáhat při bolestech hlavy. Riboflavin, který je hojně obsažen právě ve špenátu, může fungovat jako prevence migrén.


  1. Tučné ryby


Tučné ryby jako losos, tuňák, halibut, sardinky či makrely jsou bohaté na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které mají protizánětlivé účinky, ale podle odborníků také mohou snižovat bolest při chronických bolestech hlavy. Omega-3 mastné kyseliny patří mezi zdravé tuky, které mimo jiné mohou snižovat riziko kardiovaskulárních chorob a mají klíčový význam pro správnou činnost mozku. Kromě tučných ryb můžeme omega-3 mastné kyseliny získat i ze semínek.


  1. Brambory a banány


Nedostatek draslíku přispívá k bolestem hlavy. Navíc je nezbytný pro správnou funkci nervového a svalového systému a zásadní úlohu hraje také ve správné činnosti srdce. Mezi nejznámější potraviny s vysokým obsahem draslíku patří banán. Víte, že středně velký pečený brambor se slupkou obsahuje 2x více draslíku než banán? Tak zahoďte škrabky a připravujte brambory je ve slupce.


  1. Kofein


Mnoho léků určených na tišení bolesti hlavy obsahuje v malém množství právě kofein. Nicméně nic se nemá přehánět a pokud pijete kávu nebo silný černý čaj ve větším množství, riskujete bolesti hlavy spojené s abstinenčními příznaky. Tento jev nastává po konzumaci 500 a více miligramů kofeinu denně, což odpovídá asi pěti šálkům kávy.


  1. Mandle


Hořčík má na léčbu migrény velmi pozitivní vliv. Podle lékařů má pravděpodobně i určitou schopnost být také prevencí migrén, i když důkazů, že může pomáhat s bolestmi hlavy, je zatím málo. Odborníci navíc upozorňují, že hořčík nemusí při bolestech hlavy fungovat u každého. Pokud však chcete sílu hořčíku na bolest hlavy vyzkoušet, vsaďte na mandle, které jsou na hořčík velmi bohaté.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden