Moje chvilka pohody

5 druhů ovoce, po kterých nezhubnete

Stále slýcháme či čteme, jak je ovoce prospěšné pro naše zdraví. To je sice pravda, jenže v některých druzích ovoce se skrývá pořádná nálož kalorií.


Většina lidí si říká, že když je ovoce zdravé, tak ho můžeme sníst hodně. Jenže to je velká mýlka. Zapomínáme na to, že cukr v ovoci je většinou fruktóza a ta v nás probouzí další chutě. Navíc se ve večerních hodinách může ukládat jako tuky.


Přesto bychom se neměli ovoci vyhýbat, ani tomu, které má spoustu kalorií, jen bychom to s jeho konzumací neměli přehánět a přizpůsobit tomu ostatní jídlo. Tak které ovoce představuje dietní past?


Jablka

Jablka jsou u nás nejdostupnějším ovocem (spolu s hruškami). Díky jejich lahodné chuti je jíme jako svačinu, nebo jen tak, někdo s jablkem končí den před ulehnutím do postele. Kromě vitamínů a minerálů má tohle ovoce až 4 procenta vlákniny, a tak po něm nebudeme mít brzy hlad a ještě nám „vykartáčuje“ střeva. Jenže mějte na paměti, že běžné jablko váží 150 až 250 gramů, a přitom se ve 100 gramech ukrývá asi 15 gramů cukru (u sladkých plodů i o něco více).


Banán

Další velmi chutné ovoce se spoustou zdraví prospěšných látek je banán. Stejně jako jablko napomáhá dobrému fungování lidského trávení a navozuje pocit sytosti. Navíc obsahuje vitamíny z řady B a díky draslíku je velmi prospěšný našemu srdci. Středně velký banán mívá 100 až 120 gramů, a ve 100 gramech banánu se skrývá přes 20 gramů sacharidů.


Hroznové víno

Honí vás mlsná, a tak si u televize dáte místo slaných tyčinek misku hroznového vína? Nápad to není špatný, hroznové víno odstraňuje únavu, posiluje nervy, zmírňuje nervozitu a zbavuje depresí. Za dlouhověkostí lidí ve Středomoří stojí údajně konzumace čerstvého hroznového vína. Jenže v jeho 100 gramech (bílého i červeného) je cca 17 gramů sacharidů.


Datle (čerstvé)

V čerstvých datlích se ukrývá skoro kompletní sada vitamínů a velké množství minerálů jako draslík, chlór, fosfor či vápník. Ovšem, také pořádné množství cukru.


Ve 100 gramech čerstvých datlí může být kolem 60 gramů sacharidů. S čerstvými datlemi se u nás moc nepotkáme, zato ty sušené jsou běžně v prodeji po celý rok. A na ty pozor, v těch je cukru ještě více.


Avokádo

Avokádo se řadí mezi tzv. super potraviny. A není divu, má v sobě spoustu skutečně blahodárných látek. Jenže až z 80 % ho tvoří tuky. Jsou to sice tuky zdraví prospěšné, jenže množství kalorií v každém gramu tuku je stejné. A je úplně jedno, jestli je to tuk zdravý nebo ne.


Pokud sníte jedno větší avokádo, můžete to těla dostat asi 23 gramů sacharidů, ale až kolem 300 kalorií, a to je opravdu hodně. Jenže avokádo dokáže ve stravě nahradit vajíčka, nebo i maso, takže určitě ho jezte, jen pozor na množství a četnost.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden