Můj čas na kafíčko

5 důvodů, proč užívat koenzym Q10

Všichni ho známe, koenzym Q10 se vitaminům podobá tím, jak funguje a jak nezbytný je pro tělo. Tuto látku – říká se jí také buněčné palivo – tělo nezbytně potřebuje pro tvorbu energie.

Jak funguje?      


  1. Jako dobíječ energie je koenzym Q10 pro tělo mnohem vhodnější než ty, po kterých nás při únavě napadá sáhnout, což bývá po pravdě nejčastěji káva nebo třeba kola.

  2. Účinnější je i proto, že jde o látku, kterou si tělo i samo vyrábí a umí s ní perfektně naložit.

  3. Koenzym Q10 totiž přispívá k procesu, který v těle přeměňuje živiny ze stravy na energii. Bez něj by prostě žádná energie z jídla v těle nebyla využitelná.

  4. Spotřebu koenzymu Q10 zvyšuje vysoká tělesná zátěž, stres, kouření, ale také například některé léky na snižování cholesterolu.

  5. S věkem bohužel schopnost těla vyrábět si tuto chytrou látku klesá. Jejím úbytkem jsou postiženy všechny důležité orgány, zejména srdce. Naše vlastní vnitřní továrna na Q10 začne zpomalovat už od 20 let věku.

  6. Část potřebné dávky koenzymu Q10 získáme jídlem. Dobrým zdrojem jsou například sardinky a vůbec mořské ryby, hovězí maso, olivový olej nebo brokolice. Další možností jsou potravinové doplňky, které ho obsahují.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden