Moje chvilka pohody

5 kroků, které ozdraví játra

K nejčastějším jaterním onemocněním patří steatóza neboli ztučnění tohoto orgánu. Bohužel může vést až k vážnému poškození jater, cirhóze, selhání nebo rakovině.

I když se lidé se ztučnělými játry necítí celkově dobře, jsou stále unavení a bez zjevného důvodu trpí nadváhou, neuvědomují si, že by měli nějaké potíže právě s tímto orgánem, zvlášť v časných stadiích. Játra totiž nebolí, protože v nich nejsou nervová zakončení. Ukládání tuku v játrech jde ale zvrátit. Stačí změnit životní styl, žádný přísný detox není potřeba.

1) Méně sacharidů. Jejich nadbytek se se totiž přeměňuje na tuk. Největším zlem jsou cukr a potraviny vyrobené z bílé mouky. Mezi potraviny, které je nutné omezit, patří chléb, těstoviny, rýže, snídaňové cereálie, koláče, pečivo, koblihy, sušenky, hranolky, chipsy, preclíky a další potraviny z bílé mouky.

2) Hodně zeleniny. Jezte ji vařenou i syrovou. Obojí pomáhá játra čistit tím, že zachycuje a odstraňuje nadbytečný tuk a toxiny z krevního řečiště. Jednou z nejlepších domácích potravin pomáhajících játrům zbavit se toxinů je česnek. Aktivuje tvorbu jaterních enzymů a je kvalitním zdrojem selenu a alicinu, které chrání játra před poškozením.

3) Spousta ovoce. Například avokádo obsahuje množství látek podporujících produkci glutathionu. Tento antioxidant má zásadní vliv na samočistící schopnost jater. Přírodní zásobárnou glutathionu je také grapefruit. Výborný je citron, známý klasický zdroj vitamínu C pro posílení imunity. Céčko rovněž usnadňuje tělu přeměnit spoustu jedů na látky, které se po určitých reakcích snáze vyloučí z organismu. Ke správné činnosti trávícího traktu prospívají jablka – mají hodně pektinu, který na sebe váže množství škodlivin a těžkých kovů, kterých se tělo spolu s ním zbaví, a nedochází tak k zatěžování jater.

4) Dostatek bílkovin. Pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Přispívají k hubnutí, neboť snižují pocit hladu a chuti k jídlu. Dobrými zdroji jsou vejce, drůbeží maso, mořské ryby, ořechy, semena, luštěniny, řecký jogurt a sýry.

5) Zdravé tuky. Játrům prospívají. Najdete je v potravinách, jako jsou olivový olej, tučné ryby, kokosový olej, lněná semínka, konopná semínka, chia semínka a ořechy. Naopak zpracované rostlinné oleje a margaríny mohou ztučnění jater zhoršit. Vyhýbejte se rovněž smaženým potravinám.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden