Můj čas na kafíčko

5 mýtů o biopotravinách

1.Nejsou z nich žádné škodlivé látky.

Ne, tak jednoduše to neplatí. Je v nich sice méně přídatných chemických látek (některé jsou ale povoleny i pro biopotraviny!), ale to omezuje jejich trvanlivost a komplikuje skladování, takže snáze podléhají zahnívání a plísním. A plísně umí vyvolat rakovinu. Kromě toho se v biopotravinách mohou vyskytovat přírodní toxické látky, které si plodiny „vyrábějí“ na ochranu proti škůdcům. Potíž je, že je zákon příliš nesleduje, až na solanin (v zelených bramborách či rajčatech) nebo plísně.

2. Je v nich méně dusičnanů.

To nemusí být pravda – hnojení chlévskou mrvou nebo slepičinci zvedá obsah dusičnanů stejně jako průmyslová hnojiva. Dětem by se taková biomrkev vůbec neměla dostat do pusy.

3. Jsou rozhodně dietnější.

Jak co. Takový bio uherák má stejně nebezpečný obsah tuků a soli jako uherák běžný. Bio vejce jsou bohaté na cholesterol a bio třtinový cukr obsahuje prakticky stejně množství cukru jako jeho bílý řepný protějšek.

4. Mají více vitaminů.

Ne. Nejvíce vitaminů vezme za své skladováním a nevhodnou úpravou v kuchyni a v tom není mezi bio a běžnými potravinami rozdíl.

5. Chrání před vznikem alergií.

Částečně ano, protože tělo nedráždí chemickými přísadami. Ovšem alergii mohou vyvolat i látky čistě přírodní.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden