Moje chvilka pohody

5 mýtů o výchově a zdraví psa

Kolem psů koluje řada mýtů, předsudků a polopravd, kterým mnoho z nás věří a nechávají se jimi ovlivňovat. Některé z nich uvedeme na pravou míru.

Psi nesmí jíst vepřové. Fena by měla mít alespoň jednou štěňata. Starý pes se nedá vychovat, a podobně. Co je na těchto tvrzeních pravdy a jak správně přistupovat k péči a výchově vašeho psího člena rodiny?

Vycvičit se dá jen štěně

Téměř každý pes se dá se správným přístupem převychovat. U štěňat je výchova rychlejší a snazší, jelikož jsou jako „nepopsané stránky papíru“, u starších psů to jde pomaleji, protože je u nich nežádoucí chování často hodně upevněné a mají více zlozvyků. To však neznamená, že to nejde.

Každá fena musí mít štěňata

Mnozí si myslí, že pokud bude mít fena štěňata, tak se tím předejde různým zdravotním problémům, jako je zánět dělohy nebo falešná březost. Není to pravda. Březost i porod je pro fenu velká zátěž a vždy je zde riziko nějakých komplikací.

Pokud nechcete štěňata, tak nechte fenu vykastrovat po prvním hárání. Tím zajistíte prevenci mnoha zdravotních komplikací.

Nejlepší trest je vytahání za kůži

Zatřesením za kůži na zátylku akorát u psa zcela zbytečně vyvoláte pocit strachu a nevypočitatelnosti a váš důvěrný vztah se ničí. Jako fyzické tresty lehčího rázu lze použít vycukání na vodítku, stlačení kohoutku nebo zmáčknutí čumáku.

Nejúčinnější ovšem je předcházet nežádoucímu chování vhodnou výchovou, kdy správné chování odměňujete a chválíte a špatné označujete důrazným hlubokým hlasem.

Vepřové psi nesmí

Z určitého hlediska není vepřové ideální pro všechny psy. Je tučné, proto pro psy seniory nebo psy s nadváhou není příliš vhodné. V rozumné míře je ale ideální pro psy s velkou fyzickou zátěží, kteří potřebují dodat energii.

Vhodné je i v období zimy u psů, kteří jsou v kotcích a potřebují energii a podkožní tuk, aby jim nebylo chladno.

Kastrace psa zklidní

Dříve panoval názor, že když se pes vykastruje, bude hodný a už nebude útočit na jiné psy. Není to pravda. Naopak, studie, které se zabývaly vlivem kastrace na projevy agresivity psů, ukázaly, že kastrace může dost často toto chování ještě zhoršit.

To, že pes nemá varlata, vede sice ke snížení hladiny testosteronu a pokud se pes choval agresivně díky vysoké hladině testosteronu, tak kastrace pomoci může, ale je to jen zlomek případů. V drtivé většině případů jde spíše o chování, které se pes naučil projevovat díky tomu, co se okolo něj dělo a bez změny chování majitele a správné práce se psem to řešit nepůjde.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden