Moje chvilka pohody

5 nejčastějších věcí, které způsobují bolest hlavy

Bolení hlavy může způsobit například přemíra alkoholu, dehydratace, počasí, u žen hormonální cyklus. Pojďme si projít nejčastější příčiny bolesti hlavy.


Kromě zmíněných situací, existují i případy bolení hlavy, o kterých se málo mluví, nebo o nich lidé nevědí vůbec. Přitom stačí tak málo, abychom nepříjemným bolestem úspěšně předešli.


Noční buzení

Budíte-li se mezi jednou a třetí hodinou ráno se silnými, pulzujícími bolestmi hlavy, patrně nedodržujete zásady takzvané „spánkové hygieny“.


Znamená to mj. nedívat se v ložnici na televizi, dodržovat pitný režim a chodit častěji na čerstvý vzduch, tedy dělat věci, které dokážou ulevit rychleji a účinněji než některé léky na bolest.


Vědecky je podložené, že pravidelné relaxační cvičení může snížit frekvenci i intenzitu bolesti, u některých lidí dokonce vymizí úplně.


Nepravidelná strava

Vynechání jídla, na které se už vaše tělo těšilo, má za následek pokles hladiny krevního cukru, což může vyvolat bolest hlavy. Ta může přijít i v opačném případě, kdy se do těla dostane větší množství cukru. To vyvolá rychlý nárůst a vzápětí rychlý pokles hladiny krevního cukru. Prevencí tak může být pravidelná strava a častěji menší porce.

Špatné sezení

Málokdo ví, že jedním z následků dlouhého sezení mohou být bolesti hlavy. Nejhorší je sedět ve skleslé poloze s bradou skloněnou přímo k hrudníku. To vyvíjí tlak na klouby a svaly ve spodině lebeční a také na krk.


Pokud tento typ bolestí ohrožuje i vás, seďte rovně, nohy mějte na podlaze lehce od sebe a hlavu dejte tak, jako byste měli na temeni nitku, která ji napíná směrem nahoru. Doma se také vyhněte zhroucenému ležení na pohovce, raději občas vstaňte a hlavu i krk protáhněte.


Příliš mnoho léků proti bolesti

Pokud pravidelně užíváte na bolest léky obsahující paracetamol, ibuprofen nebo aspirin, a to více než třikrát týdně, zaděláváte si na bolesti hlavy. Lékaři v tomto případě radí vzít si na bolest jednu pilulku a počkat alespoň deset dní, aby mělo tělo možnost se samo zregenerovat.


Tyto bolesti se také spojují se syndromem „předávkování se léky na bolest“. Místo toho, aby léky bolesti zabránily, ve skutečnosti ji, v důsledku předávkování, způsobují.


Kabelka


Víte, že kabelka by měla vážit méně než 10 % vaší celkové hmotnosti? Pokud nosíte těžší kabelku, vyvíjíte příliš velký tlak na tělo, respektive hlavně na krk a ramena na jedné straně, což může vést k bolestem hlavy.

Pokud pravidelně nosíte těžké věci, například počítač, těžké knihy a podobně, a často vás bolí hlava, bylo by vhodné zamyslet se nad tím, zda problém není právě v těžké kabele. Proto, pokud můžete, raději noste batůžky, jež jsou teď velkým trendem. Pomoci může i speciální cvičení či akupunktura.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden