Moje sladké tajemství

5 nejlepších tipů pro astmatiky

Astma, stejně jako další chronická onemocnění, dokáže znepříjemňovat život postiženému i jeho nejbližším. Existují však způsoby, jak si lze soužití s touto nemocí usnadnit.

Příznaky astmatu se často objevují již v raném dětství. Přinášíme vám užitečné tipy, jak předcházet jeho zhoršování.

1. Sledujte kvalitu ovzduší

Informace o rozptylových podmínkách i pylové zpravodajství nabízejí v současnosti spolehlivé údaje a jsou dostupné na internetu.

Díky nim můžete lépe plánovat třeba venkovní aktivity, jako je sport či procházky, nebo přizpůsobit větrání bytu. Smog může zhoršovat dechové problémy i vyvolat astmatický záchvat, proto nemá smysl ve dnech, kdy jsou špatné rozptylové podmínky pokoušet štěstí.

2. Pravidelně perte a vysávejte

Vysávání je zvláště důležité, pokud máte na podlaze koberce. Prach sám o sobě není tolik nebezpečný jako roztoči a malý hmyz, který v něm žije.

Je všeobecně známé, že roztoči jsou především v ložním povlečení, prostěradlech, polštářích a dekách, takže je každých několik týdnů perte na nejvyšší teplotu. Z dětských pokojíků pak odeberte co nejvíce vycpaných plyšových zvířat nebo je pravidelně vysávejte. Silný vysavač je v domácnosti astmatika nezbytnou nutností.

Pokud vám to bydlení umožní, raději se koberců vzdejte a zvolte hladkou omyvatelnou podlahu.

3. Sportujte, ale s rozmyslem

Trpíte-li astmatem, nemusíte se úplně vzdávat sportu. Některé fyzické aktivity pro vás mohou být naopak prospěšné.

Třeba plavání zvyšuje kapacitu plic a podpoří celkovou kondici. Vždy si s sebou však nezapomeňte pro všechny případy vzít kapesní inhalátor, který vám v případě potíží usnadní dýchání. Výborným pomocníkem může být díky důrazu na dýchání také jóga.

4. Sledujte, co jíte

Astma jde často ruku v ruce s alergiemi, které vyžadují speciální jídelníček. Správný výběr potravin může omezit zahlenění dýchacích cest i snížit počet astmatických záchvatů. Obezřetní buďte zejména u alergizujících potravin, jako je čokoláda, sója či mléko. Doporučuje se naopak česnek, který působí pozitivně na hladké svalstvo, a zelenina a ovoce, které dodají tělu vitaminy a antioxidanty.

5. Korigujte vlhkost

Ve většině domácností je nedostatečná vlhkost velkým problémem. Suchý vzduch je totiž pro dýchací soustavu velmi nebezpečný. Nejlepší volbou je proto zvlhčovač vzduchu, nejlépe s monitorovacím systémem, který vám určí její přesnou úroveň. Pokud je jí totiž příliš mnoho, vytváří pro astmatiky také problém.

Vlhkost je skvělým prostředím pro plísně, které jsou známým alergenem a příčinou astmatu.

Ve vlhkém prostředí, jaké je například ve starých domech nebo suterénech, je doporučován naopak odvlhčovač.

Optimální vlhkost vzduchu by se měla pohybovat na zhruba 30 % až 50 %.

.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden