Moje chvilka pohody

5 nejlepších způsobů, jak spálit co nejvíce kalorií

Když chcete shodit nějaké to kilo, nestačí upravit jídelníček, musíte se také hýbat. Je jedno, jakou aktivitu si zvolíte, ale skvěle vám pomůže i „obyčejná“ chůze.


Chůze je nejpřirozenější lidský pohyb, ale zároveň i plnohodnotná sportovní činnost. Díky ní můžete za hodinu spálit celou tabulku čokolády. Není však chůze jako chůze. Jak tedy chodit, abyste energii spalovali co nejefektivněji?


1. Choďte rychle


Čím rychlejší chůze, tím více spálených kalorií. Průměrná rychlost chůze je u dospělého zhruba pět kilometrů za hodinu. Půjdete-li opravdu svižně, to znamená dostat se na či něco přes sedm kilometrů, spálíte asi 500 kcal za 60 minut. Při průměrné rychlosti je to „jen“ 300 kcal.


2. Střídejte tempo i terén


Jít hodinu velmi rychlým tempem mnoho lidí nedokáže. Naopak střídání tempa spolu se střídáním náročnosti terénu má fantastický vliv na váš kardiovaskulární systém. Můžete jít například dvě minuty velmi svižně, dvě minuty pomalejším tempem, pokud máte možnost, střídejte kopce a rovinky. Skvěle si tak vybudujete kondičku i na další sportovní aktivity.


3. Dělejte nordic walking


Severská chůze neboli nordic walking je sportovní chůze se speciálními holemi. Má to několik výhod: hole tlumí nárazy, takže šetří vaše klouby, a poskytují vám oporu v náročnějším terénu. Používají se samozřejmě během celé doby, tedy i na rovince, jen tak vás přimějí k lepšímu výkonu, respektive ke svižnějšímu pohybu. Díky nim zapojíte až 90 procent svalů celého těla, včetně horní poloviny. To přispívá nejen k posílení svalstva, ale také k rychlejšímu spalování energie.


4. Vezměte si závaží


Pokud nemáte problémy s klouby či jiné omezení pohybového aparátu, vezměte si na pomoc závaží. Koupit si můžete speciální zátěže, které si připnete kolem zápěstí nebo kotníků. Obvykle mají od 0,5 do 3 kilogramů. Pokud se vydáte na delší trasu, volte spíš ty lehčí, ty jsou na vytrvalostní trénink vhodnější. Díky závaží budete více spalovat, protože se váš pohyb stane náročnějším. Efektivně zapojíte také svalstvo. Pozor, chůze se závažím je vhodná jen pro zdravé jedince s normální váhou!


5. Ráno choďte nalačno


Pokud se přimějete ke sportovní chůzi ráno před prací, zkuste vyrazit nalačno. Je důležité, abyste vyrazili opravdu nedlouho po probuzení, ideálně do půl hodiny. Sport se po dlouhém hladovění nedoporučuje, ztrácí se při něm tolik potřebné bílkoviny, které si tělo obnoví tak, že sníte víc než normálně. Ráno také máte nižší hladinu glykogenu a glukózy a v krvi není vyplavený inzulín po jídle. Díky tomu začnete energii spalovat už krátce po zahájení chůze. Vaše procházka tak může být kratší, přitom ale velmi efektivní.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden