Moje chvilka pohody

5 největších zlodějů spánku

Nedostatečný nebo nekvalitní spánek může ovlivnit vaše zdraví, náladu a výkonnost

Pokud večer nemůžete zabrat a během noci se probouzíte, pravděpodobně děláte místo přípravy na odpočinek něco, co kvalitnímu spánku vůbec nepomáhá.

Spánek potřebujeme, abychom načerpali nové síly, abychom měli silnou imunitu, zdravé biorytmy, funkční metabolismus a silnou psychiku. Jakoukoli spánkovou nepohodu proto řešte včas. Kdo a co jsou ti zloději spánku?

1 Esemeskování

Možná si myslíte, že SMS pozdě v noci je lepší než telefonát, ale důkladně si rozmyslete, jestli těsně před spaním pošlete někomu SMS nebo se dokonce zapojíte do skupinové textové konverzace.

Jestliže patříte mezi lidi, kteří spí s telefonem u postele, mohly by vás odpovědi na vaši textovou zprávu vyrušit při usínání, nebo vzbudit, když už konečně zaberete.

2. Elektrosmog

Světlo nepříznivě ovlivňuje průběh spánkových cyklů. Čím méně světla je v místnosti, kde spíte, tím je spánek účinnější a hlubší. Pozor si dejte i na tzv. modré světlo, které vyzařují elektronické přístroje a některé LED zářivky. Televizor, počítač, mobil ani tablet prostě do ložnice nepatří.

Modré světlo potlačuje tvorbu hormonu melatoninu, který se tvoří jen za tmy a který reguluje usínání a jednotlivé fáze spánku. To oddálí usnutí a snižuje celkovou kvalitu spánku. Přestaňte sledovat obrazovku televize, mobilu či počítače nejlépe dvě až tři hodiny před spaním.

Organismus tak získá dost času potlačit funkci hormonů udržujících bdělost a aktivovat ty, které podporují ospalost.

3. Nevhodné hodiny

Digitální displej zářící do tmy je jen dalším druhem výše zmíněného elektrosmogu. Digitální hodiny raději vyměňte za klasické. Volte ale tichý přístroj, aby vás nerušilo tikání.

4. Moc teplo

Ložnice by měla být o poznání chladnější než ostatní místnosti v bytě – ideální teplota je 18-20 °C. Těsně před spaním vyvětrejte, aby vás neobtěžoval těžký vzduch. Důležité jsou kvalitní lůžkoviny a pyžamo, ve kterých se nebudete potit.

5. Suchý vzduch

Suchý vzduch nesvědčí dýchacím cestám. Je pro sliznice dráždivý a způsobuje chrápání. Do ložnice proto instalujte zvlhčovač, do kterého můžete dát třeba bylinné extrakty z máty nebo eukalyptu, jež dobře působí na uvolňování dýchacích cest. Dejte ale pozor, abyste to s vlhkostí nepřehnali, jinak se dočkáte plísní, které vyvolávají alergické a astmatické potíže.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden