Moje chvilka pohody

5 podzimních výletů

Česko nabízí pohodové toulání a dobrou zábavu

Podzim nešetřil barvami a česká krajina jimi přímo září. Kdo říká o podzimu, že je chmurný, nemá pravdu. Na těchto výletech vás čeká spousta krásy, atrakcí i dobré relaxace.

Jeseníky krásný kout Moravy  

V okolí lázeňského města Jeseník se můžete vydat do oblasti Hrubého Jeseníku po cyklistických či turistických trasách. Nedaleko je přírodní rezervace Rejvíz se stezkou přes rašeliniště k Mechovému jezírku a k jeskyni Na Pomezí.

Dojít můžete i na kopec Zlatý Chlum, kde stojí rozhledna. Ujít si nenechte ani Národní přírodní rezervaci Praděd. Na okraji obce Dolní Moravice najdete Skanzen Jesenicka. Po výletu přijde vhod bazén v Bělé pod Bezdězem nebo termální koupel ve Velkých Losinách.

Toulky Slavkovským lesem

Atrakcí Slavkovského lesa je hora Krudum a rozhledna nad městečkem Krásno. Připomíná Babylónskou věž. Vodní kanál Dlouhá stoka byl postaven roku 1536 a protíná velkou část Slavkovského lesa.

Na svou dobu se jednalo o vodní dílo, které ve střední Evropě v 16. století nemělo obdoby. Nedaleko Kladské je ještě jedna přírodní památka - Smraďoch s vývěry sirovodíku. Malebné městečko Bečov nad Teplou nabízí spousty historických.

Hlavním exponátem Bečovského zámku je relikviář sv. Maura. Vzácná románská památka ze 13.století.

Moravskoslezské Beskydy

Vydat se můžete na nejvyšší Lysou horu. Opomenout nelze Rožnov pod Radhoštěm. Prohlédnete si zdejší skanzen. A určitě se vydejte na horu Radhošť k rozhledně Cyrilka. Celá hora je protkána podzemními chodbami a jeskyněmi.

Ve Zlíně můžete zavzpomínat na slavnou Baťovskou tradici v Obuvnickém muzeu. Zajímavé je Moravská gobelínová manufaktura ve Valašském Meziříčí. Kde na vlastní oči uvidíte ruční tkaní koberců, gobelínů a tapiserií. Na relax jsou pak Pivní lázně v Písku u Jablunkova.

Českomoravská vrchovina

Historické centrum Pelhřimova je obklopené hradbami. Prohlédněte si tu Muzeum rekordů a kuriozit. V okolí města se můžete vydat do přírodní rezervace Křemešník. Naučná stezka Cestou starých soukenických mistrů Počáteckých je zaměřena hlavně na historii soukenictví v Počátkách.

V Kamenici nad Lipou upoutá zámek, bývalý gotický hrad ze 13. století. V zámeckém parku roste památná lípa až 800 let stará. Městem prochází trať 46 km dlouhé úzkokolejné železnice, která vede z Obrataně do Jindřichova Hradce.

Novohradské Hory

Klasicistní zámek ve městě Nové Hrady sloužil hraběcí rodině Buquoyů. Kousek od města najdete Terčino údolí. Uvidíte zde pozdně gotickou tvrz Cuknštejn z 15. století. Nedaleko je i středověká tvrz Žumberk vystavěná koncem 15.

století, přestavěná na renesanční zámek. Těsně při rakouské hranici se nachází jeden z nejstarších pralesů v Evropě Hojná voda. Vede tudy okružní naučná okružní stezka.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden