Moje chvilka pohody

5 rad, jak ochránit organismus

Hořčík je významná minerální látka, symbol klidu a míru v těle

Býváte často unavení, trápí vás křeče, jste nervózní a je vám do pláče? Možná máte nedostatek hořčíku. Když v těle chybí, zmíněné obtíže na sebe nenechají dlouho čekat.

Hořčík pomáhá udržovat lidské tělo v dobré fyzické i psychické kondici. Je nepostradatelný téměř pro všechny procesy, které v našem těle probíhají. Jinak řečeno jeho nedostatek zhorší průběh skoro každé nemoci.

Hořčík totiž udržuje totiž buňky, které jsou základními stavebními kameny organismu, zdravé a zpomaluje jejich stárnutí a odumírání. Kde tedy nejvíc pomáhá?

1 Proti stresu a depresi

Pokud je naše tělo ve stresu, spotřebovává více hořčíku než v klidovém stavu. Buňky ho pak ve velké míře vylučují z těla. Nízké hodnoty hořčíku jsou zároveň jednou z příčin vzniku deprese. Proto je velmi důležité hořčík především ve stresových situacích doplňovat. Zlepšíte tím i průběhu možné deprese.

2 Může zabránit migréně

Hořčík dokáže podporovat správný tok krve v krevním řečišti a uvolňovat stažené svaly. Tím významně pomáhá předcházet bolestem hlavy nebo je zmírňovat. Ještě horší jsou bolestivé a vysilující migrény. Podle vědců lze užíváním jednoho gramu hořčíku denně zkrátit trvání migrény a rovněž jí předcházet lépe, než kdybychom užívali léky, kterými se migréna běžně léčí.

3 Podporuje srdeční činnost

Pro lidské srdce je hořčík nesmírně prospěšný. Při jeho dostatečném příjmu klesá pravděpodobnost vysokého krevního tlaku a srdečních arytmií. Reguluje totiž srdeční činnost a rozšiřuje srdeční cévy. Spolu s lecitinem se také podílí na regulaci hladiny cholesterolu v krvi.

4 Důležitý při léčbě cukrovky

Naprosto nepostradatelný je hořčík pro diabetiky, zvláště pro ty s cukrovkou 2. typu. Skoro 50 % lidí trpících cukrovkou má nízké hodnoty hořčíku v krvi. To snižuje schopnost inzulinu udržovat hodnoty krevního cukru v normálu. Pokud nemáte diabetes, ale trpíte nedostatek hořčíku, existuje vyšší riziko, že cukrovkou onemocníte.

5 Zlepšuje trávení

Hořčík je významným činitelem pro vylučování žluči a tím je nepostradatelný pro účinné trávení. To je důležité zejména pro osoby s onemocněním žlučníku a žlučových cest. Vliv hořčíku a hořečnatých solí podporuje tvorbu žluči a tak brání vzniku žlučových kamenů. Pomáhá také zvyšovat pohyblivost střev, což podporuje průchod natrávené potravy trávicím traktem a zabraňuje zácpě.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden