Moje chvilka pohody

5 skvělých bylinek, které vám dokonale pročistí tělo

Jaro je ideální doba na pročištění organismu. Věnujte svému tělu čas a pozornost – zaslouží si to. Postavte ho zase na nohy.

Úleva přetíženého organismu, to je hlavní důvod, proč byste se měli do detoxikace pustit. Nejlepší je podpořit ji některými bylinkami. Nejenže si poradí s toxiny v těle, ale zároveň vás nabijí novou energií a vitalitou.

1. Očistná kopřiva

Čistí krev a posiluje imunitní systém. Kromě schopnosti odstraňovat z těla škodlivé odpadní látky podporuje hojení žaludečních vředů, tlumí žlučníkové koliky, stimuluje činnost slinivky břišní, tiší astmatické záchvaty, pomáhá při léčbě zánětů močových cest a proti chřipce a nachlazení a také posiluje nervy. Můžete ji užívat i zevně proti vyrážkám, lupům, kopřivce a padání vlasů.

Čaj pro detoxikaci těla: Přelijeme 2 polévkové lžíce kopřivové natě 1 litrem vroucí vody. Necháme 10 minut louhovat, přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Jelikož má velmi silné detoxikační účinky na ledviny, neměl by se kopřivový čaj pít déle než 14 dní.

2. Desinfekční žebříček

Používá se na čištění krve, k podpoře tvorby žluče a ke zmírnění žaludečních potíží. Zevně se užívá na hemeroidy, dezinfekci ran a na záněty v dutině ústní. Dokáže také zastavit krvácení, včetně gynekologického. Detoxikační čaj: přelijeme 1 čajovou lžičku řebříčku 1/4 litrem vroucí vody. Necháme 5 minut louhovat, scedíme a pijeme 1-2x denně jeden hrnek. Čaj z řebříčku nesmíte pít dlouhodobě nebo požívat velké dávky najednou.

3. Ostropestřec mariánský

Je to nejvhodnější bylinka pro detoxikaci jater a pro léčbu všech druhů jaterních onemocnění. Pomáhá také na žloutenku, hemeroidy i žaludeční koliku. Ostropestřec se nemůže podávat těhotným či kojícím ženám, malým dětem a lidem s velmi vysokým tlakem, protože mírně zvyšuje tlak. Detoxikační čaj: na 1 šálek čaje použijeme 1 čajovou lžičku rozdrcených semen. Přelijeme 250 ml vařící vody a necháme 20 minut odstát. Pak ho lze rovnou pít, nejlépe ráno na lačno, před obědem nebo před spaním.

4. Měsíček lékařský

Podporuje činnost jater, čistí krev a spolu s řebříčkem a kopřivou se dokonce používá jako podpůrná léčba při nádorových onemocněních. K léčebným účelům se používají květy, listy i stonky. Čaj z měsíčku pomůže také při chřipkách, nachlazení i při nemocech trávicího traktu. Bylina se používá i jako mast na různé kožní nemocí, špatně hojící se rány, jizvy po poranění. Detoxikační čaj: 2-3 květy spaříme hrnkem horké vody, necháme louhovat, přecedíme a pijeme teplý 2x denně.

5. Zázračný lopuch

Je to velmi účinný prostředek k čištění krve, rozpouští žlučové i močové kameny. Zevně se užívá při plísňových onemocněních kůže. Spařené a lehce podrcené listy lopuchu pomáhají při otocích a svědivých vyrážkách. Detoxikační čaj: 4 g řezaného kořene lopuchu přelijeme ¼ litrem vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Scedíme a pijeme 3-4x denně mezi jídlem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden