Moje chvilka pohody

5 skvělých tipů, jak chytat a udržet si bronz

Hřejivé sluníčko, šplouchání vln, klid a pohoda. To je dovolená, které se řada z nás nemůže dočkat.

Jenže pobyt na slunci s sebou nese i mnohá rizika. Přinášíme vám super tipy, díky kterým si léto užijete bezbolestně a v plné parádě.

1 Barevné potraviny

Před vypuknutím opalovací sezóny je dobré připravit kůži na opalování zevnitř. Když zařadíte do jídelníčku ty správné potraviny, zvýšíte její odolnost proti spálení a navíc prodloužíte i životnost opálení.

Velmi vhodné jsou potraviny s beta-karotenem, který, jak známo, podporuje zdraví pokožky a napomáhá i jejímu zhnědnutí. Beta-karoten obsahuje hlavně oranžová a červená zelenina a ovoce, například meruňky, mrkev, rajčata, mango, papája nebo červená paprika.

Významné množství je ukryto také v brokolici, kapustě, špenátu, vaječném žloutku nebo lososu. Na škodu není ani užívání speciálních tabletek, které kromě beta-karotenu obsahují ještě selen, zinek a vitamin C.

2 Podezřelá znaménka

Pravidelné roční prohlídky u dermatologa byste neměla brát na lehkou váhu. Na místě jsou zejména před létem. Dermatolog zkontroluje vaše mateřská znaménka a ta, která mu přijdou riziková, pro jistotu raději odstraní.

3 Bez faktoru ani na krok

Stojíte před regálem v drogerii a nevíte, po jakém opalovacím přípravku sáhnout? Pak čtěte etikety, a to velmi pozorně. Hledejte ochranu s označením UVA a UVB, jedině tato kombinace vás ochrání před spálením, pigmentovými skvrnami, stárnutím kožních buněk i hrozící rakovinou kůže.

Co se týká hodnoty SPF, tu volte podle toho, na jaké místo vyrážíte. Pokud plánujete dovolenou u Mácháče, bude vám stačit SPF 15 nebo SPF 20, do přímořských letovisek vyrazte minimálně s SPF 30. Obzvláště citlivá místa na těle, jako jsou uši, nárty, kolena, ramena nebo oblast naděr, a samozřejmě obličej, natírejte opalovacím přípravkem s SPF 50.

Olej, mléko ve spreji nebo krém? To záleží pouze na vás. Olej se snáze a rychleji vstřebává a nezanechá na pokožce bělavý nádech. Výhodou krému je jeho kompaktnost, na mateřská znaménka nebo jizvy jednoduše nanesete silnější vrstvu krému, která bude držet.

Opalovací spreje zase oceníte tehdy, když nechcete ztrácet čas zdlouhavým mazáním.

4 Poopalovací péče

I když jste se pravidelně a pečlivě mazala, cítíte večer nepříjemné pnutí a pálení kůže, která začíná nabývat nebezpečně rudý odstín? V tom případě na nic nečekejte a povolejte na pomoc chladivé pěny, hydratační gely a emulze s panthenolem.

Dobře však poslouží i vychlazený měkký tvaroh nebo bílý jogurt. Poopalovací péči ale nezanedbávejte ani v případě, že jste den na sluníčku přečkala bez úhony. Po osprchování si celé tělo namažte speciálním přípravkem po opalování, který obsahuje komplex zklidňujících a vyživujících látek, které pokožku hydratují, zvláčňují a zabraňují jejímu loupání.

Co se týče sprchové gelu, nejlepší je ten, který pokožku osvěží, ale přitom nevysuší. V jeho složení by měl být například pomerančovník, grapefruit nebo citronová tráva a hlavně vitamin E a aloe vera.

5 Peeling kůži prospěje

Chcete mít krásnou, hladkou, svěží a rozjasněnou pokožku a zároveň předejít ucpávání pórů a tvorbě pupínků? Pak si jednou či dvakrát do týdně dopřejte jemný peeling celého těla peelingovým gelem s mikročástečkami, kterým z povrchu kůže odstraníte veškeré nečistoty a odumřelé buňky, čímž podpoříte tvorbu nových buněk ve spodních vrstvách pokožky.

Toho, že byste si peelingem snědou kůži „vydrhla“, se obávat nemusíte. Peelingem neodstraníte opálení, ale zbavíte se pouze toho, co kůži brání přijímat nové živiny. A čím více výživy kůže přijme, tím déle si udrží pěkný bronzový odstín.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden