Moje chvilka pohody

5 skvělých tipů, jak pečovat o oční okolí

Trápí vás jemné vrásky okolo očí? Stěžujete si na otoky, váčky či tmavé kruhy pod očima? Poradíme vám, jak se o citlivou oblast okolo očí patřičně starat, aby byla zdravá a krásná.

1 Smích a sluníčko

Na jednu stranu nám oboje dělá dobře. Smích uvolňuje endorfiny (hormony štěstí), sluníčko zase pomáhá v těle vyrábět důležitý vitamin D. Co se ale týče jejich vlivu na pleť, ten už tak růžový není.

Častý a výrazný smích způsobuje takzvané vějířky (jemné vrásky kolem očí), sluníčko zase citlivou a křehkou pokožku kolem očí ještě více ztenčuje a vysušuje. O to víc, když nepoužíváte speciální oční krémy nebo séra.

2 Správný oční krém

Pouze s pleťovým krémem nevystačíte. Oční krémy mají unikátní složení, které citlivou a jemnou kůži oční oblasti dobře hydratují, vyhlazují, vyživují, ale zároveň nedráždí. Na rozdíl od pleťového krému, který byste měla mít denní i noční, oční krém vám stačí jen jeden.

Ideální oční krém vybírejte podle složení. Máte kolem očí pokožku suchou a citlivou? Pak volte krém s kyselinou hyaluronovou, aloe vera nebo jojobovým olejem. Tyto látky zadržují vodu v kůži, a tím ji udržují pružnou a vypnutou.

Na tmavé váčky pod očima dobře působí krémy s obsahem vitaminů C a K, proteinů, peptidů a aminokyselin. Máte kolem očí vrásky? Vsaďte na přípravky s retinolem a kolagenem nebo krémy s nápisem „anti-aging“.

3 Nanášejte bříšky prsteníčků

Oční krém neroztírejte klasicky všemi prsty jako v případě pleťového krému, ale pouze bříšky prsteníčků, protože na nich je kůže nejjemnější a nejcitlivější. Aby se krém lépe vstřebal můžete použít i jemné poklepy nebo krouživé pohyby, vždy od vnějšího koutku k vnitřnímu. Pokud se krém rychle a plně vpije, můžete stejným způsobem přidat ještě druhou vrstvu.

4 Odličujte jemně

K odstranění řasenky, očních stínů a linek používejte přípravky, které byly vyvinuté pro odličování citlivé oblasti kolem očí. Vhodné jsou například hydrofilní dvoufázové oleje, micelární vody nebo jemná neutrální odličovací mléka.

Při odličování buďte trpělivá, oční okolí zbytečně „nedrhněte“. Odličujte jemnými krouživými pohyby, netlačte a odstraňte i ty poslední zbytky líčení.

5 Masky a obklady

Alespoň jednou týdně dopřejte očím i bonusovou péči. Z obyčejných kuchyňských ingrediencí si připravte zklidňující obklad nebo vyživující masku. Na oteklé a podrážděné oči a kruhy pod očima použijte odvar z yzopu nebo světlíku lékařského. Lžičku bylinky přidejte do 200 ml horké vody a 15 minut louhujte. Do teplého odvaru namočte vatové tampony a přiložte je na oči. Nechte působit alespoň 15 minut. Na osvěžující a rozjasňující masku na oční okolí potřebujete jemně nastrouhanou salátovou okurku, kterou smícháte s tučnějším tvarohem a pár kapkami olivového oleje. Masku naneste na horní víčka, pod oči i na drobné vějířky vrásek. Nechte působit asi 10 minut, a pak masku jemně smyjte vlažnou vodou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden