Moje chvilka pohody

5 tipů, aby vás už nebolela záda

Bolesti zad trápí stále víc lidí. Proto je důležité, abychom se o páteř a záda starali už od mládí. Jak je ale udržet fit a v kondici?

Za potíže se svým, lidově řečeno, hřbetem si většinou můžeme sami. Máme nedostatek pohybu, špatně sedíme, trpíme nadváhou, zvedáme příliš těžké věci. Zkuste to s pomocí našich rad změnit.

1. Ráno začínejte zvolna

Než vůbec ráno vstanete z postele, pořádně se vleže protáhněte. Vaše zádové svalstvo bylo celou noc v klidu, takže ranní prudké pohyby jsou pro ně nevhodné. Teprve potom vstaňte a posaďte se.

2. Cvičte a posilujte

Cvičení je jediná možnost, jak záda udržet v ideálním postavení. Dostatečně silné svaly se dokáží lépe vyrovnat se zátěží, kterou na tělo vyvíjíme. Důležité je zvolit správný typ cvičení. Inspirujte se na internetu, nebo vám poradí váš lékař.

3. Nezdvihejte těžké věci

Když už musíte zvednout něco těžšího, měli byste nejdříve jít do podřepu s rovnými záda a teprve potom se s předmětem zvednout. Rozhodně ne se pro věc ohnout k zemi a pak ji zdvihat. Záda nerovnoměrně zatěžujeme i při běžném nákupu. Místo toho, abychom si nákup rovnoměrně rozdělili do dvou tašek, vlečeme se pouze s jednou nacpanou taškou a druhou ruku máme volnou! Ideální variantou je v tomto případě batoh.

4. Nepodceňujte sezení

Sedavé zaměstnání je totiž pro bolesti zad jak dělané, a tak je důležité se během dne co nejvíce protahovat. Krátké cvičení povolí zatuhlé svaly, uvolní svaly krční páteře a prokrví mozek. I správné sezení má své zásady: seďte na celé ploše sedáku židle, zády se dotýkejte celé plochy opěrky a chodidly zase celé plochy země. Za nejdůležitější se považuje opření bederní (čili spodní) části zad. Chodidla mají být od sebe asi na šířku pánve a paty by se měly nacházet přímo pod koleny. Záda mají být rovná, ruce a nohy uvolněné a lokty svírat úhel 90 stupňů.

5. Noste správné prádlo

Za bolesti zad může být zodpovědná i nesprávně vybraná podprsenka. Základem je správná velikost košíčků, obvodu (podprsenka by po obvodu měla být těsně pod lopatkami, pouze tak plní svou funkci a nezatíží krční páteř) a hlavně měla pevná a širší ramínka. Jen tak páteři jakž takž odlehčíte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden