Moje sladké tajemství

5 tipů, jak přečkáte zimu ve zdraví

V náročném mrazivém období není nic lepšího, než přijít domů a udělat si čaj.

I když nepatříte mezi milovníky sněhu a lyžování a nejvíce času trávíte doma ve vytopeném obýváku, nedělejte zbytečně chyby, které vám mohou oslabit imunitu a připoutají vás na lůžko.

Období zimy je velmi nevyzpytatelné, kor v době pandemie koronaviru. Výrazný pokles teplot s sebou přináší různé rýmy, chřipky, kašel a další zdravotní problémy.

A zatímco děti se z nemocí poměrně snadno vyleží, dospělí mají často tendenci virózy podceňovat a přecházet. Jenže i úplně obyčejná viróza může nakonec způsobit vážné zdravotní komplikace.

Aby se tak nestalo, máme pro vás několik rad, které stojí za to dodržovat, i když máte po ruce řadu prostředků, které vám v nejhorším pomohou. Nejlepší je vždycky prevence.

Kurkuma v jídle dokáže příjemně zahřát

Zahřejte se potravinami

Pokud je lidskému tělu zima, potřebuje spoustu energie na to, aby se zahřálo, a tak je třeba mu pomoci. K důležitým zahřívačům patří třeba koření, proto se snažte přes zimu přidávat do jídel pepř, kurkumu, bazalku, oregano nebo třeba i chilli.

Termogenní efekt má také skořice, hřebíček nebo vanilka. Významným zdrojem energie jsou pak i bílkoviny a luštěniny, které by se alespoň čtyřikrát týdně měly ve vašem jídelníčku objevit.

denní očista

Zejména hned po Vánocích vyměňte sladké a smažené za spoustu ovoce, zeleniny, bílého jogurtu a bylinkových čajů. Denně vypijte minimálně litr a půl čisté neperlivé vody a doplnit to můžete i bylinkovým čajem z máty, kopřivy, fenyklu, pampelišky nebo ostropestřce.

Snažte se také jíst co nejvíce tepelně neupravených potravin. Když už vaříte, tak buď bez oleje nebo s kapkou olivového a omezte sůl.

Vynechte alkohol

V souvislosti s detoxikací těla, zkuste také úplně vynechat alkohol. I když se vám může zdát, že vás horký svařák pěkně zahřeje, jde v podstatě o optický klam. Alkohol rozšiřuje cévy a teplá krev proudí blíže k pokožce, kde jsou senzory tepla.

Ve skutečnosti ale vaše tělesná teplota klesá, protože krev pochází z vnitřních orgánů, kterým najednou chybí. Tělo se navíc přestává třást, čímž svaly produkují méně potřebného tepla.

Omezte jízdu MHD

Chápeme, že občas není zbytí a zejména ve větších městech je někdy nutné využít městskou hromadnou dopravu. Mějte ale na paměti, že jde o místo, kde se můžete velmi snadno nakazit čímkoli, co se přenáší kapénkovou infekcí.

Podle některých vědců dokážou choroboplodné kapénky při kýchnutí či zakašlání doletět až 3 metry od nemocné osoby. Mějte proto vždycky správně nasazenou roušku a vždy po výstupu si vydezinfikujte ruce.

Jste-li náchylní na jakékoli onemocnění, noste roušku i venku. Studený vzduch dráždí dýchací cesty, které se chladem stahují, což způsobuje kašel a sípání. Nošením roušky toto riziko minimalizujete.

Měňte často povlečení

Obzvlášť na polštáři se drží velké množství bakterií a dalších choroboplodných zárodků, proto v zimě měňte povlečení často, ideálně jednou týdně nebo jednou za čtrnáct dní. Povlečení pak vyperte na šedesát stupňů, abyste měla jistotu, že bakterie budou pryč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden