Moje chvilka pohody

5 tipů, jak se starat o zralou pleť

Každá žena chce vypadat přitažlivě a přirozeně krásně bez ohledu na to, kolik jí je let. Čas sice zastavit nelze, ale správnou a důkladnou péčí můžete projevy stárnutí pleti zpomalit.

Přibližně od čtyřicátého roku působí na pleť úbytek hormonů. V důsledku toho se prohlubují vrásky, pleť ztrácí pružnost a pevnost a je méně hydratovaná. Zvláště pak po menopauze nastávají tyto změny velice rychle, a proto byste měla pleti věnovat mnohem více péče.

1 Hlavně šetrně

Pěstěného a zdravého vzhledu pleti dosáhnete pouze pravidelnou každodenní péčí, kterou se rozhodně nevyplatí šidit. Nejdůležitější v péči o pleť je vzorné večerní odlíčení. Prvním krokem by mělo být odlíčení očí speciálním prostředkem, který nikdy nezaměňujte s pleťovým mlékem, krémem nebo dokonce kombinací vody a mýdla.

Oční okolí je velice křehké a při nešetrném zacházení zbytečně předčasně stárne. Nutné je také rozlišit jestli se jedná o líčidla normální nebo voděodolná. Voděodolnou řasenku běžným odličovačem neodstraníte.

2 Mléko i vodička

Druhým krokem je odlíčení zbytku obličeje čisticím pleťovým mlékem určeným pro váš typ pleti (čisticí gely raději nepoužívejte, protože pleť příliš vysušují, což u zralé pleti není žádoucí) a následné dočištění pleťovou vodou, která uzavře póry a vyrovná pH pokožky.

Díky tomu se pak krémy lépe vstřebají a účinné složky, které obsahují proniknou i do hlubších vrstev pokožky. Celou tvář odličujte šetrně, aby se jemná a křehká pokožka zbytečně nevytahovala. Všechny odličovací přípravky nanášejte na vatový tamponek, který předtím lehce navlhčíte vodou.

Má to hned dvě výhody naráz – použijete menší množství přípravku a hlavně pleť odlíčíte šetrněji a snadněji.

3 Regenerace přes noc

Před ulehnutím ke spánku nezapomeňte pleť ošetřit nočním krémem, který by měl mít vyživující a regenerační účinky.

Kvalitní krémy pomáhají udržet pokožku vláčnou, zpomalují tvorbu vrásek a ochabování pleti. Ideální je zvolit krémy, které dokáží pleť napnout a hydratovat. Ve složení hledejte enzymy a retinol, které zvyšují pružnost pleti.

Pokud máte pleť citlivější, sáhněte po jemných přírodních prostředcích s příměsí šalvěje, která pomáhá vyhlazovat vrásky a stahovat póry. Pleť se sklonem k tvorbě pupínků a akné ocení antiseptický a prokrvující účinek tymiánu.

Podrážděnou pokožku uspokojí krémy s výtažky heřmánku. Noční krém se nebojte nanášet v hojném množství. Výživnou a vitaminovou bombou jsou pak speciální pleťová séra, protože jsou koncentrovanější. Podle potřeb pleti si vyberte rozjasňující, vypínací nebo proti vráskám.

4 Jemné oční okolí

Od jistého věku byste měla používat pravidelně také speciální oční krémy, které pomáhají zjemnit vrásky kolem očí, zmírňují otoky a potlačují známky únavy. Oční krém používejte ráno i večer, nanášejte ho jemným vklepáváním bříšky prsteníčků nad horní i pod dolní víčko.

Vhodný oční krém poznáte podle složení. Pro suché a velmi citlivé oční okolí vybírejte ten, co obsahuje hydratující kyselinu hyaluronovou. Tato látka zadržuje vodu v kůži, čímž ji udržuje pružnou a vypnutou.

Z přírodních látek oceníte aloe vera či jojobový olej. Pokud máte pokožku citlivou, hledejte co nejjednodušší složení. Platí totiž, že čím více složek přípravek obsahuje, tím větší je riziko alergické reakce projevující se zarudnutí, svěděním a otokem očních partií.

S tmavými kruhy vám pomohou krémy s obsahem vitaminu C a K, proteiny, peptidy a aminokyselinami. Proti vráskám používejte přípravky s retinolem, peptidy a ovocnými AHA kyselinami.

5 Omlazující krémy

Denní krémy volte takové, které povzbudí produkci kolagenu a vysušenou pleť dostatečně vyživí. Vhodné jsou kvalitní krémy s liftingovým efektem pro zpevnění kontur obličeje, s ochrannými UV filtry chránící pleť před slunečními paprsky, antioxidanty odrážejícími nebezpečné volné radikály, omega-3 a 6 mastnými kyselinami a hydratačními složkami.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden