Moje šťastná hvězda

5 tipů, jak zhubnout

Metabolismus se s přibývajícím věkem zpomaluje, a tak se nám i hůře shazují přebytečná kila. Naštěstí ale existují osvědčené triky, díky kterým metabolismus zase spolehlivě nastartujete.

Které to jsou?

1. Cvičte zlehka

Svalová hmota se vám rychle snižuje, a proto je velmi důležité, abyste se pravidelně hýbala. Nemusíte ale hned začít běhat.

Pokud nejste zvyklá sportovat, postačí půlhodinová procházka aspoň čtyřikrát do týdne. Nebo, máte-li tu možnost, choďte si aspoň dvakrát týdně zaplavat.

2. Nejezte pozdě večer

A rozhodně ne sacharidy, tedy cukry. Ovoce, rýže, těstoviny, luštěniny... Po tom všem tloustnete.

Pokud nebudete ten den ještě vyvíjet nějaký aktivní pohyb, omezte se na zeleninu, maso, tofu nebo nějakou lehkou nezahuštěnou zeleninovou polévku.

Platí pravidlo, že naposledy bychom měli jíst tři hodiny před spaním. Tak ještě naše tělo stihne nabrané kalorie zase vstřebat.

3. Ráno vstávejte s elánem

Každé ráno se protáhněte. Zkuste se sehnout a dát hlavu ke kolenům. Poté se zkuste dlaněmi dotknout prstů u nohou.

Pak se narovnejte, dejte ruce v bok a udělejte úklon na pravou stranu a také na levou. Nakonec vztyčte ruce nad hlavu, dlaně na-miřte dopředu, podsaďte pánev a pomalu se zaklánějte dozadu.

Nechoďte však přes bolest. Také je zapotřebí udržet stabilitu. Jak-mile začnete více balancovat na patách než na celých chodidlech, o kousek se zase vraťte. Tyto cviky opakujte každý den.

4. Pozor na štítnou žlázu

Pro zdravou štítnou žlázu je důležité, abyste měla dostatek selenu, zinku, mědi a jódu.

Pokud vám něco chybí, kupte si v lékárně tabletky, které všechny tyto prvky obsahují. Štítná žláza je pro vás totiž hodně důležitá.

Hormony štítné žlázy regulují metabolismus a také ovlivňují spotřebu energie. Pokud tedy bezdůvodně přibíráte, vyhledejte nejprve lékaře.

5. Nedržte hladovku

Drastické diety zpomalují metabolismus. Kilogramy jdou sice rychle dolů, ale na úkor svalové hmoty.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden