Moje chvilka pohody

5 triků na zlepšení paměti

Stěžujete si na svou děravou paměť a říkáte si, že to asi bude věkem? S největší pravděpodobností nebude. Kondice mozku totiž hodně závisí i na vaší životosprávě.

Za to, že vám paměť neslouží už jako dřív, může celá řada okolností. Třeba dlouhodobý stres, při němž se informace zapisují do paměti jen mělce, nebo zhoršující se sluch či nedostatek vitaminů. Naštěstí existuje pár způsobů, jak paměť opět zlepšit.

1. Tuky a ořechy

Mozek potřebuje tuky, které se vyskytují především v mořských rybách a korýších, a například také z vlašských ořechů. Nejlepším a nejdostupnějším zdrojem prospěšných tuků jsou losos, sleď, sardinky, makrela.

Pokud mořské ryby, případně zmíněné ořechy, jíte jen tu a tam, mozek musí v nouzi vzít zavděk tím, co mu váš jídelníček poskytuje – tedy živočišné tuky. Ty ovšem nejsou plnohodnotnou náhražkou, což může znamenat zhoršení mozkových funkcí.

Zapomínání, které pak přičítáte stárnutí, může být ve skutečnosti zapříčiněno dlouhodobým nedostatkem zdravých tuků.

2. Lněný a řepkový olej

Problém s tuky pro mozek lze částečně řešit i rostlinnými tuky. A protože náš mozek potřebuje tuky označované omega 3, nabízí se lněný olej, který jich obsahuje kolem 57 procent! Bohužel je velmi náchylný k žluknutí, proto je vhodnější zařadit na jídelníček spíše lněné semínko.

Když ho krátce nasucho opražíte a lehce osolíte, výborně ochutí jak hotové pokrmy, tak saláty. Druhou nejlepší volbou je řepkový olej – obsahuje 10 % tuků omega3.

3. „Béčkové“ vitaminy

Dobré paměti hodně pomáhá pravidelná konzumace vitaminů B1 a B12. Jejich hlavním zdrojem jsou mléčné výrobky, pivovarské kvasnice, celozrnné obiloviny, luštěniny a játra.

4. Meditace

Jak už bylo řečeno, na paměť negativně působí stres. Proti jeho dopadům je dobré začít meditovat. Když jste v napětí, představujte si, že vám na obličej dopadá hřejivé světlo a strnulost rozpouští.

Totéž si představte i pro další části těla, kde napětí svalů cítíte. Natáhněte paže nad hlavu, napněte svaly, nadechněte se a sevřete ruce v pěst. Chvíli vydržte. Pak s výdechem paže povolte a otevřete pěsti. Pozorujte, jak se napětí uvolňuje a odchází.

5. Bylinné čaje

Podporou v zátěžových situacích mohou být bylinné čaje se zklidňujícím účinkem. Mezi nejvhodnější patří meduňka, kozlík a mučenka.

Výborné účinky má také třezalka, ale u té je třeba být opatrní, protože se nesnáší s řadou léčiv, takže než budete užívat třezalkový čaj, poraďte se s lékařem či lékárníkem. Velmi příjemným prostředkem na uklidnění je také čaj z růžových květů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden