Moje chvilka pohody

5 užitečných rad, jak přežít změny počasí

Zvládat prudké výkyvy počasí bez újmy na zdraví není snadné. Ale jde to.

Nejdřív vedro, pak prudké ochlazení, bouřka, déšť nebo mráz. Změny počasí nás můžou pořádně vykolejit. Čím minimalizovat jejich dopad?

1 Prudké ochlazení

Při náhlém snížení teplot se zužují cévy, krevní tlak se zvyšuje a nedokrvení srdečních tepen může vést až k infarktu nebo mozkové mrtvici. Obranyschopnost organizmu se snižuje, a to se může projevit například záněty horních cest dýchacích, častou únavou a nízkou koncentrací. Chladno a vlhko škodí také revmatikům.

Co pomůže: Jezte hodně energeticky bohatého jídla - pomůže vám vnitřně zahřát tělo. Rozhodně se vyhněte „babské“ radě, že alkohol zahřívá – malé množství možná, ale větší způsobuje opak. Pijte horké čaje (nejlépe se zázvorem) a dostatečně se oblečte.

2 Pokles tlaku

Náhlý pokles atmosférického tlaku způsobuje změny srdečního rytmu, zvýšení krevního tlaku (v horším případě může vést až k infarktu) a migrény. Můžete mít špatnou náladu, být unavení, ospalí a hůř se soustředíte. Naopak některým astmatikům se za nízkého tlaku lépe dýchá.

Co pomůže: Fyzicky se nenamáhejte a omezte dlouhé stání či rychlé vstávání a dostatečně pijte – pomáhá černý čaj s cukrem. V případě závratě a točení hlavy zkřižte nohy a hlavu dejte mezi kolena. Máte-li vysoký tlak, omezte sůl a tuky, kouření i alkohol a jezte lehkou stravu.

3 Náhlé vyjasnění oblohy

Při zvýšení atmosférického tlaku se zhoršuje kvalita spánku, pobolívá hlava a zvedá se krevní tlak. Ti, kteří mají tlak i bez toho vysoký, mohou být podráždění a nervózní. Trvá-li tlaková výše dlouhodobě, zvyšuje se počet srdečních příhod.

Co pomůže: Více odpočívat, zhluboka dýchat, dát si šálek uklidňujícího bylinkového čaje a zvýšit přísun vitaminu C.

4 Větrné počasí

Při příchodu teplého, suchého, nárazového a velmi prudkého větru tělo vylučuje více adrenalinu, který zrychluje tep. Krevní tlak se rychle zvyšuje, nastupují problémy s nespavostí, nervovým napětím, závratěmi nebo bolestmi hlavy. Mnozí lidé si stěžují na silnější záchvaty astmatu a migrény, bolesti ve svalech a kloubech.

Co pomůže: Pokud nemusíte, nechoďte ven, dodržujte pitný režim, sprchujte se vlažnou vodou.

5 Nedostatek světla

Nástup zimy znamená také kratší den a tedy nedostatek přirozeného slunečního světla. Kvůli tomu můžeme trpět špatnou náladou, melancholií až depresí, pocity sebepodceňování, beznaděje, snížením zájmu o okolí, ranní nespavostí, bolestmi hlavy a ospalostí přes den, nevýkonností a malou schopností se soustředit, sklonem k přejídání (zvlášť sladkostmi) a tedy i přibýváním na váze, poklesem sexuální touhy a v některých případech i její ztrátou.

Co pomůže: Co nejčastěji choďte přes den ven. Kromě toho využívejte fototerapii, tj. léčbu pomocí světla speciální lampy nebo užívejte hormon melatonin, který hraje důležité funkce v řízení rytmů den a noc. Nedostatek vitaminu B6 a hořčíku a pijte denně šálek třezalkového čaje.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden