Můj čas na kafíčko

5 varovných signálů nemocných ledvin

Pokud v noci musíte na toaletu víc než dvakrát, zbystřete!

Podle statistik má každý desátý člověk problém s ledvinami a tento počet se neustále zvyšuje. Ledviny sice samy o sobě ještě bolet nemusí, ale je známo patero příznaků, podle nichž poznáte, že nejsou v pořádku.

Přibližně u čtyřiceti procent lidí se onemocnění ledvin projeví až jejich nenadálým selháním. Podívejte se, na co byste měli dávat pozor, abyste včas rozpoznali i nenápadně vyhlížející potíže.

1. Nevysvětlitelné otoky

Oteklá lýtka, kotníky, obličej, zápěstí nebo další části těla jsou prvním varovným signálem, který byste určitě neměli ignorovat nebo bagatelizovat. Otoky u onemocnění ledvin jsou nejčastěji způsobeny buď bílkovinami v moči, nebo neschopností ledvin regulovat hladinu sodíku v těle.

V prvním případě je vylučováno močí nadměrné množství bílkovin. Tím, že jsou bílkoviny masivně vylučovány močí, dochází k jejich poklesu v krvi a z cév zjednodušeně řečeno prosakuje tekutina do okolních tkání. Právě to je příčinou zdánlivě nevysvětlitelných otoků, které se poté objeví.

2. Chronická únava

Cítíte se neustále unavení, vyčerpaní, a to i tehdy, kdy k tomu není objektivní důvod? Špatně spíte, i když vás nic nebolí, a víčka se vám zavírají? Souvislost mezi únavou, nespavostí a onemocněním ledvin prokázal i výzkum.

Únava, slabost, problémy s koncentrací, ale i nekvalitní spánek souvisí s nedostatečným fungováním ledvin, ze kterého vyplývá hromadění toxinů v těle.

Chuť kovu v ústech by vás měla varovat.

3. Podrážděná kůže

Tyto obtíže jsou často způsobeny neschopností nemocných ledvin udržet přiměřenou hladinu vápníku a fosforu v krvi. A právě zvýšená hladina fosforu je mnohdy spojena s pocity svědící pokožky. Což je další projev toho, že ledviny špatně fungují.

4. Problémy s močením

Problémy s močením si s onemocněním ledvin dokáže spojit asi každý. Hlavní věc, kterou musíte sledovat, je frekvence močení, ale i barva moči. Za problém je považováno už to, když v noci jdete močit víc než dvakrát.

Samozřejmě je potřeba věnovat pozornost i tak zjevným symptomům ukazujícím na onemocnění ledvin (či močových cest), jako je bolest při močení, nebo dokonce přítomnost krve v moči. To může značit zánět močového měchýře.

5. Pachuť v ústech

Máte pocit, jako kdybyste neustále měli v puse pětikorunu, a chuť po kovu se u vás objevuje nezávisle na tom, zda jste něco jedli nebo pili? Může se jednat o další symptom problémů s ledvinami. Pokud nepracují tak, jak by měly, hromadí se ve vašem těle toxiny, které jsou právě příčinou pachuti v ústech nebo i špatného dechu.

Podcenění hrozeb

Ačkoli můžete nad uvedenými projevy mávnout rukou – vždyť nejde o nic vážného – nedělejte to. Netvrdíme, že byste se měli pozorovat 24 hodin denně, ale příznakům, které se běžně nevyskytují, byste svou pozornost určitě věnovat měli.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden