Moje chvilka pohody

5 vět, které umí pěkně bolet

Slova někdy ubližují mnohem víc, než bychom si mysleli.

Rozvod je hrozně bolestivé téma pro člověka, kterého se bytostně dotýká. Okolí by se v takové situaci rozhodně mělo zdržet zbytečných poznámek, které nikomu nepomohou a dotyčné naopak ještě přitíží. Jaké věty jsou nejbolestivější?

Možná jste o tom, co se čerstvě rozvedené kamarádce právě chystáte říct, naprosto pevně přesvědčená. A právě proto asi vůbec nechápete, že by to mohlo ženu uprostřed rozchodu tolik bolet. Dokonce si možná myslíte, že jí to polichotí, když řeknete.

1. Vám to vždycky spolu tak slušelo

Věděla byste vy sama, co na tohle odpovědět? Také přece nechodíte a nevyprávíte všem na potkání o svých problémech s partnerem. Svým konstatováním, že to kamarádce s manželem vždy slušelo, ji dostanete do úzkých.

Bude zaskočená a bude mít pocit, že se musí nějak obhajovat. Obhajovat to, proč se už s jejím partnerem nedalo dál žít. Proč se rozešli a už jim to spolu nesluší.

2. Já to tušila, že vám to nevydrží

Po bitvě je každý generál. Proč jste kamarádce všechny své o pochybnosti neřekla už v době, kdy ona ještě měla zamilované klapky na očích a nic neviděla? Teď už jí vaše jasnozřivost zcela k ničemu.

Navíc si bude připadat docela hloupě, že sama neodhalila stinné stránky svého partnera hned na začátku vztahu. Přece nechcete, aby se tak cítila.

3. Ty sis tím prošla, co mám dělat já?

Vaše kamarádka se zcela jistě snaží na všechny prožité nepříjemnosti co nejvíce zapomenout. Chce jít dál a určitě to poslední co si přeje, je připomínat si , co mohla kdy udělat jinak. Nechtějte tedy po ní rady, co dělat s vašimi problémy ve vztahu. V této chvíli vám určitě nedokáže dobře poradit.

Jen sypete sůl do její rány. Kromě toho si musíte poradit především sama. Každý vztah je jiný, každý člověk je jiný a reaguje jinak na dané okolnosti. I ty jsou konečně pokaždé jiné. Takže se s kamarádkou raději bavte na jiné téma.

4. Stejně jsem ho neměla ráda

Určitě to myslíte dobře. Chcete podpořit kamarádku v tom, že nemusí ničeho litovat, že její ex byl vždycky divný pavouk se špatnou povahou. Ale konstatováním, že jste vlastně jejího ex neměla nikdy ráda, byl vám nesympatický a podezřelý, jí vůbec nepomůžete.

Bude si připadat jako úplný hlupák, který jediný neviděl, co to je zač ten krásný mužský, kterého tak naivně milovala. Všichni znali pravdu a ona zatím byla stále bláznivě zamilovaná. Navíc ji dáváte najevo, že jste muže, kterého vám představila jako nastávajícího, otce jejich dětí, vlastně nikdy nesnášela. I přesto, že ona ho nesmírně milovala. A to tedy od kamarádky hrozně bolí.

5. Co budeš dělat sama?

Kamarádka už zřejmě poznala, co je to učit se žít sama. Už se musí vracet se do prázdného bytu, kde usíná opuštěná, smutná, nemilovaná. Začíná se spoléhat jen sama na sebe. Což, po životě ve dvou, není vůbec lehké. Navíc čelí i společenskému tlaku v zaměstnání, ve společnosti známých. Všichni se jí snaží křečovitě rozveselit, zajímají se o to, zda už si někoho našla, jestli není sama. Ale ona sama je! Proto teď alespoň od vás nechce slyšet ani vám odpovídat na podobné otázky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden