Moje chvilka pohody

5 způsobů, jak předejít cestovní trombóze

Cesta letadlem do dalekých zemí je rychlá a pohodlná. Jen málokdo však ví, že představuje také jedno velké nebezpečí – několikanásobně zvyšuje riziko zánětu žil.

Žilní tzv. cestovní trombóza není riziková jen při cestováním letadlem, stejné nebezpečí hrozí i při delších cestách autem nebo autobusem bez přestávek. Během cestování, které trvá déle než 5 hodin, kdy sedíte v jedné poloze a skoro nepohybujete nohama, krev v žilách má tendenci vytvářet tzv. tromby neboli krevní sraženiny. Ty se mohou uvolnit, doputovat do plic a způsobit tam plicní embolii. A ta vás může připravit o život. Co tedy dělat, abyste riziko tohoto onemocnění snížili?

Cvičení nohama

Každou chvíli si zacvičte chodidly. Alespoň 20x za hodinu je zvedejte nahoru a dolů a otáčejte v kotnících. Pokud to jde, každou hodinu vstaňte a jděte se projít, dobré by to bylo alespoň na pět minut, což je asi možné jen v airbusech či podobně velkých letadlech.

Při cestě autem či autobusem si po 2 až 3 hodinách, udělejte přestávku, projděte se a všelijak si protahujte nohy.

Volný oděv

Cestujte ve volném netísnícím oděvu. Máte-li opasek, povolte si ho, u těsných kalhot si rozepněte knoflík – tím vším se sníží tlak v oblasti pánve a vyhnete se tak snížení krevního toku v pánevních žilách.

Stejně tak se vyplatí sundat si těsné boty. Nenoste ponožky a podkolenky s těsnou škrtící gumou. Trpíte-li křečovými žilami, kupte si kompresní punčochy, které napomáhají návratu žilní krve z končetin nebo cestovní podkolenky, které jsou speciálně vyvinuté jako prevence cestovní trombózy.

Dostatek tekutin

Základním opatřením proti vzniku cestovní trombózy je dostatečný příjem tekutin. Ideálním nápojem je čistá voda, v případě silnějšího pocení v horkém prostředí přidejte nesycené minerálky. Pijte minimálně 250 ml každou hodinu.

Žádný alkohol

Omezte kávu a alkoholické nápoje, které svým močopudným účinkem mohou ještě více působit na zvýšení hustoty tělesných tekutin, čímž se zase zvyšuje krevní srážlivost.

Nic na uklidnění

I když se bojíte létat letadlem, rozhodně neužívejte léky na spaní a uklidnění. Spánek snižuje svalové napětí v končetinách, což vede ke zpomalení krevního toku v žilách.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden