Moje chvilka pohody

5 způsobů, jak se vyrovnat s pásmovou nemocí

Letíte letos na dovolenou na druhou stranu zeměkoule? Pak jistě budete muset čelit tzv. pásmové nemoci. Hrozí vždy při rychlém překonání několika časových pásem.

Pásmová nemoc, anglicky jet lag, což v doslovném překladu znamená tryskáčové zpoždění, může proměnit sebelepší cestu v peklo. Nikdo si nepřeje cítit se v cílové destinaci unavený, trpět bolestmi hlavy, nevolností, či nespavostí, které pásmovou nemoc provázejí.

Naštěstí ale existují osvědčené triky, jak celý proces obnovy těla uspíšit, nebo se problému zbavit úplně.

1. Abyste úspěšně čelili pásmové nemoci, potřebujete přenastavit své vnitřní biologické hodiny. Proto ještě před cestou změňte své spánkové návyky. Pokud cestujete na východ, jděte pár nocí před cestou do postele o hodinu dříve.

Jestliže letíte na západ, choďte spát o hodinu déle, než jste zvyklí. Vždy však jen o jednu hodinu, navzdory počtu překročených časových pásem.

2. Dva až tři dny před odletem zkuste užívat malé množství melatoninu – látky, která reguluje spánek a pomáhá přizpůsobit cykly spánku a bdění při pobytech v jiném časovém pásmu. Berte ho půl hodiny až hodinu před plánovaným spánkem.

3. Před odletem ani v průběhu letu nepijte nápoje, které obsahuje kofein či alkohol. Dehydratovaly by vás a to by ještě více posílilo jet lag. Nejlepší je popíjet třešňový džus nebo obyčejnou vodu.

K zahození není ani zázvorový čaj. Ideální je dát si ho na začátku cesty, třeba hodinu před odletem, což samozřejmě nebývá vždy možné. Tak alespoň než se vydáte na letiště. Každopádně si můžete vzít s sebou na palubu kousek čerstvého zázvoru a žvýkat ho, pokud zvládnete jeho trochu štiplavou chuť.

4. Po vzletu zkuste usnout co nejdříve. K tomu vám pomůže volné a pohodlné oblečení, na očích maska na spaní a v uších špunty. Pomáhá i levandulový olejíček, kterým si namažte spánkovou oblast nebo místo, kde je vám to příjemné. Levandulové aroma totiž uklidňuje a stimuluje spánek. Práškům na spaní se pokud možno vyhněte.

5. Jestli nedokážete celou cestu prospat, během letu cvičte. To znamená, že si dáte nejen procházku z jedné strany letadla na druhou, ale budete cvičit, i když sedíte na místě.

Pomůže to rozproudit váš krevní oběh a snížit otoky nohou. Krátké, ale zato středně intenzivní cvičení může pomoci obnovit tělu své vnitřní hodiny po příletu do cíle.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden