Moje chvilka pohody

6 dobrých důvodů, proč jíst mrkev

Mrkev je pro většinu z nás jen levnou zeleninou, kterou dáváme do polévky nebo ji podusíme k masu a bramborám. Ale tahle zelenina umí mnohem víc!

1. Posiluje imunitu i zrak

V mrkvi obsažený beta-karoten, který se mění ve vitamin A, pomáhá posilovat imunitu a vede k obnově sliznic, což oceníme při nachlazení a kašli. Na zlepšení obranyschopnosti organismu užíváme dvakrát denně 0,15 I šťávy s čajovou lžičkou kvalitního medu.

Zapamatujte si, že při chroupání syrové mrkve se nám do těla vstřebají pouze tři procenta betakarotenu, zato vařená či dušená mrkev na oleji ho ze sebe uvolní mnohem víc, až 39 %.

2. Pomáhá proti nádorům

Syrová mrkev je také jediným přirozeným zdrojem této falkarinolu, tedy látky, kterou mrkev produkuje pro ochranu svých kořínků před plísněmi. Ukazuje se, že zřejmě napomáhá snižovat riziko některých druhů rakoviny.

3. Mírní nebezpečí mrtvice

Vědci také prokázali, že pět a více mrkví denně snižuje riziko mozkové mrtvice. Mrkev totiž zklidňuje nervy a mírní stres.

4. Odvádí toxiny

Mrkev je rovněž výborným pomocníkem v boji proti zánětům a toxinům. Pomáhá tělu přirozeně nastartovat detoxikační proces. Váže na sebe až 80 % těžkých kovů v těle a dokáže je z organismu vyloučit. Zmírňuje rovněž zánětlivé procesy, upravovat hladinu hormonů a činnost jater.

5. Čistí střeva

Je rovněž bohatým zdrojem vlákniny. Díky tomu čistí tlusté střevo a urychluje jeho pohyb, což přispívá k udržení jeho zdraví. Mrkev je skvělá i při průjmu, protože zahušťuje stolici, čímž střevní katary mírní. V tomto případě se podává vařené mrkvové pyré.

6. Chrání zuby

Chroupání syrové mrkve je zdravé i pro zuby, které pomáhá zbavovat zubního plaku. Mrkev rovněž stimuluje dásně a pomáhá větší tvorbě slin potřebných pro trávení. Pro zuby a kosti je velmi užitečný vápník – poměrně velké množství ho obsahuje mrkvová šťáva.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden