Moje chvilka pohody

6 jasných důvodů, co způsobuje svědění kůže

Suchá, svědivá kůže neznačí jen problém s ekzémem či kopřivkou, ale také různé zdravotní potíže, například cukrovku, potíže s játry či ledvinami.


Pokud máte dlouhodobé potíže se svěděním kůže, a to bez viditelné vyrážky, vydejte se za svým praktickým lékařem, který vás pošle na laboratorní vyšetření krve. Máte-li vyrážku vyhledejte kožního lékaře. Co tedy například může stát za svěděním pokožky?


1. Špatné žlučové cesty


Problémy se žlučníkem a s poruchou odtoku žluči také mohou souviset se svěděním pokožky. Žluč, která se tvoří v játrech, je odváděna žlučovodem do žlučníku. Odtud po nějaké době putuje do tenkého střeva, kde se podílí na trávení. Pokud nedochází k odtoku žluče či dalším potížím, objeví se obvykle problém se svěděním.


2. Cukrovka


V důsledku narušení krevního oběhu může u cukrovky docházet k vysoušení pokožky a jejímu svědění. Někdy právě svědění kůže může jinak zdravého jedince upozornit na zvýšenou hladinu cukru v krvi.


3. Problémy s ledvinami


Nahromadění škodlivin v těle v důsledku málo funkčních ledvin se může také projevit svěděním pokožky.


4. Nedostatek vitaminů


Za zhoršenou kvalitou pokožky, projevující se zvýšenou suchostí, popraskáním nebo náchylností k infekcím, může stát i nedostatek vitaminů. A to zejména vitaminu A, protože jeho nedostatek způsobuje infekce na kůži a zhoršuje zánět.


Dále vitaminu C, který pomáhá tvorbě kolagenu, chrání před škodlivými účinky UV záření a zlepšuje hydrataci pokožky. A také vitamínu E, jež snižuje zánětlivé reakce v pokožce.


5. Anémie


Při anémii jde o nedostatek železa, které je potřebné pro tvorbu hemoglobinu v červených krvinkách. Způsobuje to mj. chronické krvácení, např. při silné menstruaci, mohou za tím ale stát i vředy, hemoroidy, ale i nádory trávicího traktu, případně nedostatečný příjem potravin bohatých na železo či při poruše vstřebávání železa z trávicího traktu.


Nemoc se může projevit suchou, svědící pokožkou, křehkými a lámavými vlasy a nehty, vyhlazeným jazykem apod.


6. Nadměrný stres


Při stresu dochází k uvolnění histaminu pod kůži, což může vyvolat reakci v podobě svědění i vyrážky. Podobné potíže mohou nastat i při dlouhodobé únavě, nedostatku spánku či úzkostech.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden