Moje chvilka pohody

6 lidových rad, jak se zbavit začínajícího oparu

Opar patří k jednomu z nejrozšířenějších virových onemocnění, které se skoro vždycky objeví v tu nejméně vhodnou dobu.


Jakmile pocítíte první příznaky, zrudnutí dané oblasti doprovázené pocity brnění, pálení, svědění a pnutí, je důležité jednat rychle, aby se opar nešířil. Nemáte-li poblíž žádnou lékárnu, sáhněte po pomocnících, které můžete najít doma. Máme pro vás 9 způsobů první pomoci z běžně dostupných surovin, které můžete na začínající opar vyzkoušet.


1. Česnek

Na postižené místo přiložte několikrát denně na 10 minut rozkrojený stroužek česneku. S každou aplikací si vezměte nový stroužek. Pokud zasáhnete včas, opar by měl během několika hodin zmizet. Z počátku se připravte na silné štípání a pálení.


2. Bylinky

Protizánětlivé a vysušující účinky má heřmánek, na opar ale bude příznivě působit i tymián, máta a šalvěj. Z bylinek připravte silný odvar a tím potírejte postiženou oblast. Nebo bylinný odvar nalijte do ledové formy a dejte zamrazit. Vyrobíte si tak léčivé kostky ledu, kterými budete místo potírat.


3. Plnotučné mléko


Vznikající opar potírejte plnotučným mlékem. Mléko mimo jiné obsahuje imunoglobuliny, které pomáhají chránit před viry, a najdete v něm také lysin – látku, jež urychluje hojení. Jedná se o důležitou aminokyselinu, kterou si ale naše tělo neumí přirozeně vyrobit.


4. Tea tree olejíček

Extrakt z čajovníku australského patří k jedné z nejúčinnějších látek v boji s opary. Jedná se o přírodní, účinný desinfekční prostředek. Tea tree je také obsažen ve většině náplastí a mastiček na opary, které seženete v lékárně. Olejíček několikrát denně aplikujte na postižené místo. Urychlíte tím hojení a zmírníte výsev mokvajících puchýřků.


5. Aloe vera

Máte-li doma rostlinu aloe, můžete gel z dužiny použít i na opar, protože má antivirové účinky. Gelem potírejte bolavé místo asi 3× denně a opar by měl pomalu mizet.


6. Droždí

Při léčbě oparů pomáhají také vitamíny skupiny B. Ideální je v tomto ohledu čerstvé droždí – smíchejte ho s troškou vody a vytvořte kašičku. Tu naneste několikrát za den na vznikající opar.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden