Moje chvilka pohody

6 největších chyb v péči o vlasy

Toužíte po krásných a zdravých vlasech? Snažíte se pro ně dělat první poslední, ale výsledek pořád nikde? Možná se nevědomky dopouštíte následujících chyb.

1 Moc stylingu

Bez stylingu se většina žen neobejde. Pokud ale používáte tužidlo, gel a lak naráz, vlasům to neprospívá. Toto vrstvení je akorát zbytečně zatěžuje, následkem čehož jsou náchylnější k lámání i vysušování.

Účes navíc ztratí na lehkosti a objemu. Jak to napravit? Zaprvé vsaďte na kvalitní střih, který nebude vyžadovat náročnou finální úpravu, a zadruhé používejte (v přiměřeném množství!) lehké přípravky, po kterých vlasy nezplihnou a nevytvoří efekt helmy.

2 Nevhodné hřebeny

Není hřeben jako hřeben. Podobně jako šampony, tak i hřebeny byste měla vybírat podle typu vlasů. Obecně nejlepší a k vlasům nejšetrnější jsou hřebeny z přírodního materiálu s kančími štětinami a speciální kartáče zvané Tangle Teezer, které mají měkké ohebné štětinky a jsou vhodné zejména k rozčesávání zacuchaných a vlhkých vlasů.

Pro dlouhé a husté vlasy jsou ideální ploché kartáče, pro vlnité a zacuchané vlasy jednořadé hřebeny se širokými rozestupy, jemným vlasům dodáte objem pomocí tupírovacího hřebenu. Při fénování používejte speciální kulaté kartáče, které mají uvnitř malé otvory, díky kterým vlasy rychleji schnou, neboť jimi proniká při foukání teplý vzduch.

Jejich velikost vybírejte podle délky a hustoty vlasů, přičemž platí, že čím delší vlasy, tím širší kartáč.

3 Přemíra péče

Všude vám radí, že byste měla používat vlasové masky, zábaly a oleje. To sice ano, ale v míře. Když budete na vlasy nanášet masku po každém umytí nebo olejíčky vtírat do délek a konečků vlasů každý den, přinese vám to více škody, než užitku.

Vlasy to zatíží, zbytečně se budou více mastit a účinky přípravků přestanou fungovat. Pokud jde o masky, používejte ji maximálně jednou za dva týdny nebo za měsíc. Pokud máte vlasy opravdu extrémně poničené nebo hodně vysušené, můžete masku první měsíc použít dvakrát po sobě po umytí vlasů a pak jednou týdně.

Olejíčky jsou super, ale nesmíte to přehánět s množstvím. Bohatě stačí vetřít jednu dvě kapky po suchách konců vlasů maximálně jednou, dvakrát týdně. Naopak kondicionér byste měla použít po každém mytí, protože vlasy vyživuje, hydratuje a také usnadňuje jejich rozčesávání.

Nikdy ho však nenanášejte ke kořínkům, vlasy by se začaly rychle mastit!

4 Drhnutí ručníkem

Mokré vlasy jsou náchylné k poškození, a pokud je budete brutálně drhnout do ručníku, polámete je! Přebytečnou vodu z vlasů šetrně vymačkejte ručníkem a pak je nechte volně proschnout.

Stejně nevhodné je i kartáčování vlasů ihned po umytí. Vlasy rozčesávejte, až když jsou částečně suché a začněte odspoda, nejprve zacuchané konečky a pak délky. Pokud byste je rozčesávala od kořínků, malé uzlíky se ještě více zauzlují.

To povede k tomu, že se budou vlasy zbytečně natahovat a nakonec i lámat a vypadávat.

5 Žehlení a kulmování

Úplně nejhorší, co můžete vlasům udělat je, když si je přelakujete a teprve potom je začnete kulmovat nebo žehlit. Povrch vlasů se silně naruší a popraská. Před jakoukoli tepelnou úpravou vlasů vždy použijte speciální ochranné přípravky.

Důležité je i správné nastavení teploty kulmy. Pro jemné vlasy se doporučuje teplota co nejnižší, nejlépe 150 stupňů. Teploty přes 200 stupňů vlasy zeslabují až o 50 procent!

6 Culíky a drdoly

Časté nošení culíků a přísně utažených drdolů vlasům nesvědčí. Aby byly vlasy krásné a zdravé, potřebují volnost. Pokud je budete mít neustále stažené, polámou se, začnou vypadávat a podráždíte si i pokožku hlavy. Když už to musí být, použijte raději šetrnější variantu, takzvanou spirálovou gumičku, skřipec nebo sáhněte po látkové čelence.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden