Můj čas na kafíčko

6 nejzdravějších čerstvých šťáv

Dostali jste k Vánocům odšťavovač, který jste doteď v domácnosti ani nepostrádali? Rozhodně ho nenechte zahálet. S čerstvými šťávami budete za pár týdnů zdravější a srovná se vám zažívání.

Pravidelnou konzumací džusů a šťáv dodáte tělu potřebné živiny, které nutně potřebuje pro regeneraci poškozených buněk a očistu od toxinů, kterým jsme stále vystaveni. Prozradíme vám, jak prospívá pití některých šťáv našemu organismu a jaké jsou jejich výhody.

1. Mrkvová


Oranžová šťáva je plná betakarotenu, vitaminů B, C, D a K. Je také zdrojem selenu, který pomáhá tělu zbavovat se škodlivých volných radikálů. Prospívá játrům a postará se o krásnou a zdravou pokožku se zlatavým tónem, a porostou vám díky ní rychleji vlasy a nehty. Abyste z ní dostali látky rozpustné v tucích, přidejte do ní pár kapek olivového oleje.

2. Z červené řepy


Zvyšuje vitalitu, čistí krev, prospívá játrům, ledvinám i lymfatickému systému. Díky vysokému obsahu křemíku po ní budou vlasy a nehty pevnější a pleť pružnější. Po pár měsících její konzumace budete vypadat o několik let mladší. Šťáva z červené řepy je silná, proto jí nepijte více, jak 200 ml najednou. Nejlepší je namíchat ji s dalšími šťávami.

Červená řepa je vhodná při detoxu.

3. Ananasová


Přesto, že obsahuje poměrně dost cukru, můžete ji využít, když chcete zhubnout. Obsahuje enzym bromelain, který zlepšuje trávení a optimalizuje využití tuků v těle. Zároveň působí protizánětlivě a má výrazné pročišťující účinky. Ananasovou šťávu je nejlepší konzumovat čtvrt hodinu před jídlem, stačí jedna sklenice (přibližně 200 ml).


4. Bramborová


Šťáva z brambor nemá sama o sobě skoro žádnou chuť. Proto je možné kombinovat ji s dalšími šťávami. Přispívá k udržení hladiny krevního cukru a pomáhá proti záchvatům tzv. vlčího hladu.
Je tedy vhodná pro všechny, kdo chtějí snížit svou váhu. Také očišťuje trávicí trakt a účinně pomáhá při akné a ekzémech.

5. Z červeného zelí


Má skvělé účinky na pleť, pomáhá při trávicích obtížích a jako prevence nádorových onemocnění.
Obsahuje látky, které mají blahodárné účinky na regeneraci sliznic. Velkou výhodou je, že na rozdíl od syrového či kysaného zelí nevyvolává plynatost.

6. Z citrusů

Patří mezi všeobecně nejznámější protichřipkové vitaminy. Je nutné kvůli postřikům oloupat kůru, ne však bílou měkkou slupku těsně pod ní – je v ní mnoho důležitých látek (např. flavonoidů) a obsahuje několikanásobně více vitaminu C, než je v samotném v ovoci. Citrusové šťávy lze podle chuti kombinovat i s jinými šťávami.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden