Můj čas na kafíčko

6 nemocí, před kterými chrání vitamin D

Pokud se po celý rok často a dlouho pohybujete venku na slunci, pak máte jistě dostatek vitaminu D. Stačí totiž deset minut denně na slunci, a máte vystaráno! Vitamin D dokáže fungovat skvěle jako prevence proti mnoha nemocem.

Abyste měli dostatečný přísun vitaminu D, měli byste se pohybovat na slunci alespoň 5–10 minut denně, v zimě přibližně o 10 minut déle. A abyste si byli zcela jistí, že ho máte opravdu dost, zařaďte do jídelníčku potraviny na „déčko“ bohaté.

Jak ho získat?

Vitamin D obsahují zejména ryby (losos, tuňák, sardinky, halibut či makrela) a počítají se i ty konzervované. Jestli ryby „nemusíte“, tak jezte hodně mléčných výrobků a vajec. Obsahují kromě „déčka“ i vápník a fosfor, nezbytné pro obnovu kostní hmoty. Výzkumy v posledních letech však ukazují i na další pozitivní účinky vitaminu D. Třeba v řízení imunity.

1. Onemocnění srdce a cév

Když máte nedostatek vitaminu D, trpí tím vaše srdce a cévy. Nedávná studie odhalila, že ti, kteří měli nižší hladinu, byli vystaveni většímu riziku onemocnění srdce a cév, vzniku mrtvice a infarktu.
Nízká hladina vitaminu D, která už může být nebezpečná, je pod 28 ng/ml.

Maso mořských ryb je na „déčko“ bohaté.

2. Deprese

Deprese častěji trápí ženy než muže. Částečně na to má vliv i nedostatek vitaminu D. Ovlivňuje totiž hormony, které vyvolávají úzkostné stavy a deprese.

To ale neznamená, že pokud jste jinak bez problémů a netrpíte na psychická onemocnění, tak vás pokles hladiny „déčka“ nasměruje k psychologovi. Působí to hlavně na ženy, které mají k depresím sklony.

3. Alzheimer a demence

Není to tak dlouho, co vědci objevili souvislosti mezi zdravím mozku a vitaminem D. Kdo má dlouhodobě nedostatek vitaminu D, více se u něj rozvíjí Alzheimerova choroba a demence. Lidé se sníženou hladinou vitaminu D se prokazatelně také hůře soustřeďují.

4. Rakovina

Vitamin D zlepšuje obranyschopnost těla vůči rakovinotvorným onemocněním, navíc zvyšuje šance na přežití. Zejména v případě onemocnění tlustého střeva a konečníku. Neznamená to ale, že se budete slunit, jíst ryby a pít mléko – a tím veškerá prevence končí. Dobré je také omezit přísun nasycených mastných kyselin, zejména v uzeninách, a alkoholu, stravovat se zdravě a chodit pravidelně na lékařské prohlídky. Pak může vitamin D pomoci.

Mléčné výrobky jsou skvělou prevencí!

5.Osteoporóza

Pijte mléko – budete mít zdravé kosti! Víte proč? Protože obsahuje vitamin D a vápník, které dohromady pomáhají v boji proti osteoporóze. Osteoporóza hrozí zejména ženám v menopauze, kdy kosti začínají pomalu řídnout. Ale nepodceňujte ji ani v mladším věku, věk pacientek s lámavostí kostí se snižuje.

6. Imunita

Vitamin D je velmi důležitý pro silnou imunitu. Pokud ho má tělo dostatek, pak je schopné aktivovat imunitní buňky zejména proti virovým a bakteriálním onemocněním. Lidé, kteří pracují zavření v místnosti, tak mají co dělat, aby svou imunitu ubránili. Koncentrace bacilů je tam vyšší.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden