Moje chvilka pohody

6 potravin bohatých na vlákninu

To, že je vláknina důležitá pro naše zdraví ví snad už každý. Čistí nám střeva, pomáhá chránit před rakovinou a je i prevencí zácpy.

Podle encyklopedie je vláknina nestravitelná složka z rostlinných zdrojů, která pomáhá pohybu potravy v trávicí soustavě. Podporuje také snižování cholesterolu, rizika srdečních onemocnění a cukrovky, napomáhá i hubnutí, protože navozuje pocit sytosti a přitom neobsahuje žádnou energii. Bohužel, většina lidí jí nemá dostatek. Co tedy jíst, abychom to napravili?

1. Cizrnu

Tuto univerzální potravinu, znáte také jako římský hrách. Pomazánka z ní nese název humus a smažené placičky jsou známé jako falafel. Jeden šálek cizrny obsahuje 12 g vlákniny a v obsahu bílkovin může cizrna směle konkurovat masu.

Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěninu vůbec, navíc posiluje imunitní systém a pomáhá proti vysokému cholesterolu. Stejně skvělé jsou čočka a fazole.

2. Fíky, meruňky, švestky

Sušené fíky obsahují jak rozpustnou vlákninu pektin, která snižuje hladinu cholesterolu, tak i nerozpustnou vlákninu, která pomáhá proti zácpě. 30 g sušených meruněk nebo stejné množství fíků vám dodá přibližně 2,5 g vlákniny, 6 kusů sušených švestek obsahuje až 8 g vlákniny.

3. Jablka, hrušky

Jsou dobrým zdrojem nejen vlákniny (jedno střední jablko obsahuje asi 3,5 g vlákniny), ale také vitaminu C, který posiluje imunitní systém. Jablečný pektin pomáhá trávení, kromě toho jsou jablka plná minerálních látek jako draslík, vápník, fosfor a železo. Stejně bohaté na vlákninu jsou hrušky, musí se ale jíst neloupané.

4. Ovesné vločky

Obsahují speciální druh vlákniny, která snižuje hladinu cholesterolu a posiluje imunitní systém. Jeden šálek ovesných vloček obsahuje 8 g vlákniny. Vločky jsou ceněné i pro vysoký obsah bílkovin, vitaminů B1, B6 a E, železa a vápníku. Jezte ovesnou kaši nebo si vločky přidávejte do jogurtu.

5. Pohanku

Jeden šálek obsahuje asi 9 g vlákniny. Pohanka je také bezkonkurenčním zdrojem rutinu, který kromě příznivého vlivu na kardiovaskulární systém zvyšuje pevnost stěn cév a pomáhá v prevenci a léčbě křečových žil.

6. Mandle

Mandle, ale i další ořechy a semínka jsou velmi dobrým zdrojem vlákniny. Podle některých studií mandle snižují riziko vzniku cukrovky a Alzheimerovy choroby. Čtvrt šálku obsahuje asi 3 g vlákniny.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden