Moje chvilka pohody

6 potravin, které vám dodají energii

Kafe! To napadne skoro každého, kdo potřebuje zatočit s únavou. Naštěstí jsou ale i jiné, zdravější potraviny, které vás spolehlivě „nakopnou“.

Patří k nim některé druhy ovoce, zeleniny, luštěnin a další poživatiny. Povzbudí vás na těle i na duchu a ještě si na nich pochutnáte.

1. Ovesné vločky

Jsou bohaté na draslík, hořčík, vitamin E a další živiny, které dokážou bojovat se stresem a únavou. Mají i mírně antidepresivní účinky, působí příznivě na nervy a napomáhají při snižování hladiny krevních tuků. Energie z nich se uvolňuje postupně, proto je ideální brát si je ráno k snídani.

2. Banány

Mají vysoký podíl přírodního cukru, který vám dodá okamžitou energii. Jsou také výbornou zásobárnou draslíku, který je důležitý pro správnou funkci svalů a posiluje nervy. Draslík se spotřebovává při fyzické nebo duševní námaze, proto je banán ideální svačinka například před náročným jednáním.

3. Brokolice

Je plná kyseliny listové, ale také koenzymu Q10, což je látka, jejíž nedostatek se může projevit sníženou výkonností a únavou. Ale pozor! Brokolici musíte připravovat co nejkratší dobu a nevařit ve vodě, ale v páře.

4. Čočka

Vyčerpaní a bez energie se cítíte také, když nemáte dostatek železa. Nejsnáze ho doplníte konzumací čočky. Ta se pyšní vysokým obsahem železa. Tak vysokým, že se vyrovná i masu. Zkuste si ji dát častěji, než jen na Nový rok, abyste podle pověry měli dostatek peněz, třeba ve formě salátu.

5. Sušené ovoce

Vysoký obsah železa mají i sušené meruňky. Švestky zase skrývají měď, která je nezbytná pro tvorbu nervových vláken. Sušené ovoce je ale dost sladké, takže byste jím neměli cpát bez omezení.

6. Naklíčené luštěniny

Jsou to opravdové životabudiče přímo nabité vitaminy, minerály a stopovými prvky, které podporují nervovou soustavu a bojují proti stresu a nervozitě.

Rostlinné klíčky jsou podobně jako pupeny bohatou zásobárnou těch nejcennějších živin. Přidejte si je do salátu, do pomazánky nebo nasypte na tmavý chléb.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden