Moje chvilka pohody

6 potravin, které zlepšují náladu

Mezi nejdůležitější látky, jež ovlivňují naši dobrou náladu, patří jídlo. Některé potraviny totiž mají přímý vliv na tvorbu serotoninu – hormonu štěstí.

Serotonin působí na nervový systém a navozuje pocity radosti. Jenže ve večerních hodinách, kdy už nepůsobí výrazný stimulátor serotoninu – denní světlo – míváme potřebu hladinu hormonu štěstí sami zvyšovat.

Bohužel spousta lidí sáhne po alkoholu, díky němuž hladina hormonu, tedy i dobrá nálada, strmě stoupá. Serotonin se však přestává rychle uvolňovat a tělo vyžaduje stále další a další dávku alkoholu a to není zrovna dobré řešení. Mnohem lepší je vzít si třeba hrst mandlí, nebo jiné potraviny „dobré nálady“.

1. Krůtí maso

Odborníci na výživu řadí krůtí maso mezi 14 superpotravin. Obsahuje totiž aminokyselinu tryptophan, jež snižuje deprese. Je také vynikajícím zdrojem niacinu (93 procent doporučené denní dávky), což je jeden z vitaminů skupiny B, který umí zmírňovat stavy úzkosti, nespavost a rovněž depresi.

Podobné vlastnosti má i zinek a toho krůtí maso obsahuje o třetinu více než maso kuřecí. A ženy rády uslyší, že krůtí svalovina je bezkonkurenčně nejdietnějším drůbežím masem, s pouhými 3 g tuku na 100 g.

2. Mandle, oříšky kešu

Díky hořčíku, kterého mají vysoké množství, mají antidepresivní účinky. Dobře fungují i proti krátkodobému podráždění a zlepšují náladu. Hořčík posiluje nervy a je vhodný při zvýšené duševní zátěži a stresu.

3. Rajčata

Patří také k superpotravinám. Obsahují antioxidant lykopen, jež působí jako prevence onemocnění a navíc podporuje pozitivní mysl. Rajčata mají také dostatek hořčíku – symbolu klidu a míru v těle, protože zklidňuje emoce a zlepšuje koncentraci a duševní výkon.

4. Banány

Jsou opravdovým přírodním antidepresivem. Obsahují tryptofan, cukry, draslík a mnoho dalších vitaminů a minerálních látek. Při podpoře tvorby serotoninu jsou mezi ovocem skutečnými šampióny.

5. Špenát

Další ze skupiny superpotravin. Nachází se v něm vysoké množství hořčíku i spoustu vitaminů řady B, jež, jak už bylo řečeno, podporují tvorbu serotoninu, tudíž dobrou náladu a psychickou stabilitu.

6. Kakao a čokoláda

Jsou bohatým zdrojem hořčíku, stimulují a revitalizují organismus. Kakaové boby obsahují látky, které mohou způsobit až euforii. Vedle toho se v čokoládě nachází také tryptofan, základní látka pro tvorbu serotoninu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden