Můj čas na kafíčko

6 rad, jak zlepšit paměť

Díky našim tipům si udržíte mozek v dobré kondici.

Máte pocit, že s přibývajícími léty je to s vaší pamětí o něco horší? Věřte, že poctivým trénováním ji opět můžete dostat do správné kondice.

Důležitá je nejen pestrá strava, pravidelný pohyb, dostatek spánku a cvičení na mozkové závity, ale také každodenní komunikace a setkávání s přáteli.

Ginkgo biloba je účinný i jako čaj.

Nemůžete si vzpomenout na jméno své sousedky? Stává se vám, že vám vypadávají jednotlivá slova? Jdete pro něco do spíže a po cestě jste zapomněli, pro co vlastně? To je ukázka toho, že je nejvyšší čas začít pořádně trénovat. Lidská paměť je jako sval, který potřebuje pravidelné cvičení.

Pohyb vás udrží ve formě.

1) Pohyb a zdravá strava jsou základ

Věřte, že pobyt na čerstvém vzduchu má blahodárné učinky, a to nejen na psychiku, ale také na lepší paměť. Ideální je ujít za týden alespoň 25 kilometrů. Proto se držte pravidla  kam můžete, tam jděte pešky. Při delší procházce hlouběji dýchejte a tím lépe okysličujte mozek.

Dalším důležitým faktorem je zdravá a pestrá strava. Ve vašem jídelníčku by nemělo chybět rybí maso, ořechy, celozrnné pečivo, luštěniny, sója, dostatečné množství listové zeleniny, mléko a maso.

Nezapomínejte ani na pitný režim. Pokud se nepřinutíte vypít alespoň 2 litry vody denně, zkuste si nápoj dochutit citronovou šťávou nebo okurkou nakrájenou na kolečka. Bude chutnat daleko lépe.

2) Čtěte, luštěte a učte se

Máte pocit, že sudoku či křížovky jsou symbolem stáří? Opak je pravdou. Nervovým buňkám totiž dají pěkně zabrat a to je ten nejlepší trénink. Cvičí se tím nejen paměť, ale také logické uvažování a automaticky se tím zapnou spojení, která jste dříve používala.

Zkuste dělat úkoly se svými vnoučaty, nejenže prospějete jim, ale zároveň také sobě, mnoho věcí se vám totiž osvěží. Udělejte si čas a přečtěte si knihu. Při čtení získáte nové informace a možná i pohled na život, čímž posílíte mozek.

3) Nestyďte se a zazpívejte si

Účinným tréninkem je také opakování textů písní a rozpomínání se na ty, které odvál čas a jsou zasunuté kdesi v hloubi vaší paměti.

4)  Věnujte se tomu, co vás baví

Píšete ráda povídky, básně nebo ráda počítáte? I všechny tyto činnosti nutí k přemýšlení, cvičení paměti a koncentraci, což je důležité.

5) Nezbytná je každodenní komunikace

Permanentní komunikace je tím nejpřirozenějším cvičením paměti. Každý lidský kontakt přispívá k mentálnímu posilování. Pokud se uzavřete do samoty, vaše paměť se bude rychle zhoršovat.

Proto je důležité vyhledávat kontakty, jak s vašimi nejbližšími, tak se sousedy a kamarády. I při obyčejné procházce se můžete dát s někým zajímavým do řeči a něco se dozvědět.

6) Vsaďte na Ginkgo bilobu

Pokud hledáte zaručený posilovač paměti mezi bylinkami, tím nejlepším adeptem je rostlina Ginkgo biloba. Obsahuje látky, které zvyšují přísun krve do mozku, chrání mozkové buňky a dodávají jim životodárný kyslík. S touto bylinou budete mít sloní paměť.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden