Moje chvilka pohody

6 šikovných rad, jak se nezadýchávat

Fyzická kondice ovlivňuje náš každodenní život. Pokud vám mírná námaha či rychlejší chůze do kopce nebo schodů rozbuší srdce, je na čase zpozornět.


S věkem má organismus tendenci ochabovat, proto je potřeba tělo více zapřáhnout. Odhodlejte se k činu a vyberte si sport, který vás jen tak nepustí.


  1. Pohyb od rána


Začněte hned po probuzení. Svižně vstaňte, udělejte pár dřepů a při čištění zubů propínejte nohy a záda. Energii, kterou v sobě najdete hned ráno, pocítíte po celý den. Jestli se vám nechce, překonejte se, nejpozději za tři týdny se z toho stane váš přirozený návyk.


  1. Všude po svých


Donutit se k pohybu není snadné, začněte proto obyčejnou chůzí. Je to nejpřirozenější pohyb šetrný ke kloubům, což zvláště ocení lidé s nadváhou nebo senioři.


Pro zlepšení fyzičky je třeba chodit rychle, jen tak budete posilovat srdce a celou dolní polovinu těla. Začněte rovinkou a postupně se propracujte ke kopcům, schodům a terénu. Tam budete intenzivně posilovat i hýždě a nohy.


  1. Zkuste anaerobní cvičení


Najděte si pohyb, který by vás bavil, abyste ho vydrželi dělat pravidelně. Třeba tzv. anaerobní cvičení, při kterém se zadýcháte a pěkně se u něj zapotíte. To pomáhá budovat kondici a posiluje srdce. Patří sem třeba zumba, box nebo míčové sporty. Pohyb ale může suplovat i luxování či vytírání.


  1. Protahujte se


Nezapomínejte na časté protahování a vzpřímenou chůzi. Zhroucený trup a celkově zkrácené svaly vám „kradou“ dech. Protahování zvládnete i při jízdě metrem, čekání ve frontě nebo v práci na kancelářské židli.


  1. Vsaďte na zeleninu


Omezte jídla, po kterých je vám těžko. Tzn. tučná jídla, uzeniny, hutné omáčky. A také se nepřejídejte. Talíř můžete mít klidně plný, ale polovinu by měla tvořit zelenina. Některé druhy vám dokonce pomohou posílit plíce – mrkev, brokolice, zelí, listová zelenina, česnek. Plicím prospívají také jablka, chilli nebo lněná semínka.


  1. Všude čerstvý vzduch


Doma pravidelně uklízejte a větrejte, případně si pořiďte čističku vzduchu či květiny, které s jeho očistou pomáhají.  Naučte se spát při otevřeném okně, bude se vám mnohem lépe dýchat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden