Moje chvilka pohody

6 skvělých dovedností jitrocele kopinatého

Některým bylinám říkáme zázračné, protože pomáhají s mnoha potížemi. Mezi ně rozhodně patří jitrocel.


Jeho využití je velmi široké, a navíc velmi jednoduché. Velkou výhodou jitrocele je jeho dostupnost – najdete ho na kdejaké mezi a louce. Už z názvu je patrné, že celí rány, zastavuje krvácení a hojí jizvy. Bývá součástí protichřipkových bylinných čajových směsí. A je toho mnohem víc. Přečtěte si, na co všechno je jitrocel užitečný.


1. Na bronchitidu

Čaj nebo sirup z jitrocele kopinatého se užívá při onemocněních dýchacích cest, zejména při silném zahlenění, kašli, astmatu. Zpomaluje totiž tvorbu hlenu v průduškách a usnadňuje jeho vykašlávání. Kašel úspěšně tlumí.


Příprava čaje: 


Do šálku studené vody dáme proužek citronu a vrchovatou lžičku cukru. Přivedeme k varu a necháme 4x až 5x vzkypět. Pak odstavíme, do horké vody nasypeme vrchovatou lžičku směsi sušených jitrocelových listů a natě mateřídoušky. Necháme několik minut vylouhovat. Přecedíme a pijeme teplý. Při těžším průběhu čaj připravujeme až 5x denně.


2.Na vnitřnosti

Protože má jitrocel protizánětlivé účinky, doporučuje se k léčbě zánětlivých procesů ve střevech a na žaludeční vředy. Když ho vylouhujete ve vodě, máte výborný prostředek na zkažený žaludek.


3.Na říznutí i odřeniny

Nemusíte být žádný zkušený bylinkář, abyste si mohli na výletě v přírodě rychle ošetřit drobné poranění přiložením listu jitrocele.


Utrhnete list, silně promnete mezi prsty a okamžitě přiložíte přímo na ránu. Vypadá to nehygienicky, ale nemáte-li s sebou vodu, není se třeba ničeho bát. Jestli máte náplast, připevněte pomačkaný list k pokožce na několik hodin a uvidíte, jak dobrou práci odvede.


4.Na bérce

Skvělé scelovací schopnosti jitrocele jsou vidět na otevřených, špatně se hojících ranách, jako jsou bércové vředy. V tomto případě je dobré listy omýt, najemno nakrájet, nebo rozválet válečkem na nudle na kaši, nebo rozetřít v hmoždíři a přikládat ve všech fázích hojení – od otevřené rány až po strup a později jizvu.


5.Na ekzémy

Obklady z rozmělněných listů se doporučují také na nejrůznější ekzémy a vyrážky. Zmírňují svědění a urychlují hojení drobných ranek vzniklých při škrábání. Postižené místo, zakryjeme mikrotenovým sáčkem a zavážeme.


6.Na akné

Výborné výsledky byly pozorovány i při ošetření hlubokých hnisavých boláků při akné. Listy omyjte a důkladně rozmačkejte, dostanete z nich mnohem víc.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden