Moje chvilka pohody

6 skvělých potravin, po kterých budete lépe vidět

Pokud chcete mít zdravé oči, nemusíte jíst jen mrkev. Jsou i jiné potraviny, které vám zrak zlepší. Ideální je, kdybyste potraviny, které zrak podporují, kombinovali.

Pro zdravé oči má význam zejména složení stravy, která by měla být co nejpestřejší, bohatá na vitaminy a minerály. Neznamená to však, že když je budete pravidelně jíst, že se vašemu zraku nemůže už nic stát. I tak se vám oční choroby nemusí v pozdějším věku vyhnout. Uvedenými potravinami pouze snížíte rizika jejich vzniku a můžete zpomalit zhoršení zraku.


  1. Syrová červená paprika


Červená paprika má spoustu vitaminu C. Ten je důležitý pro cévy v očích a podle vědců jím můžete předcházet šedému zákalu. Další vhodné druhy zeleniny a ovoce jsou květák, papája nebo jahody, které rovněž obsahují vysoké množství vitaminu C.

Jíst byste je měli zejména v syrovém stavu, protože tepelnou úpravou se vitamin C ničí. Předností červené papriky je to, že obsahuje ještě vitaminy A a E, které jsou pro oči také užitečné.


  1. Borůvky


I borůvky obsahují velké množství vitaminu C. Ten snižuje riziko vzniku šedého zákalu a makulární degenerace oka. Díky borůvkám můžete předejít nejrůznějším nemocem a vidět ostřeji. Obsahují totiž antokyany, jež pozitivně ovlivňují ostrost vidění.

  1. Listová zelenina


Listová zelenina má velké množství prospěšných látek včetně luteinu a zeaxantinu. Tyto látky patří do skupiny karotenoidů a mají silný antioxidační účinek. To znamená, že zpomalují stárnutí a tím snižují riziko rozvoje chronických očních onemocnění (makulární degenerace oka nebo šedý zákal). Nejvíce luteinu obsahují kapusta, špenát a zelená petrželka.

  1. Jablka


Zdraví očí a předcházení rizika vzniku makulární degenerace zajišťuje vitamin A. Když si dáte denně jedno jablko, budete mít splněno zhruba 20 procent doporučené denní dávky vitaminu A. Měli byste jich proto sníst za den více, nebo k nim přidat další potraviny, které podpoří zdraví očí.

  1. Losos


Oční sítnice potřebuje omega-3 mastné kyseliny, aby mohla fungovat správně. Ty jsou obsaženy v rybách jako losos, tuňák, pstruh a v mořských plodech. Mastné kyseliny chrání oči před zeleným zákalem a makulární degenerací. Lidé, kteří vůbec nejedí ryby, nebo jen málo, mohou trpět i syndromem suchého oka.

  1. Mandle


Jsou výtečným zdrojem vitaminu E, který zpomaluje makulární degeneraci. Jedna hrst mandlí denně odpovídá polovině doporučené denní dávky tohoto vitaminu. Mandle jsou i jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku a fosforu. Mají také dost hořčíku, draslíku, železa a vápníku. Toho mají dokonce víc něž mléko. Mandle chrání zrak před jeho zhoršováním.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden