Můj čas na kafíčko

6 tipů jak si zlepšit paměť

Stávám se vám stále častěji, že nemůžete dnalézt správné slovo, vzpomenout si na jméno vám herečky, nebo si vybavit text oblíbené písně? Může to být únavou, nebo také zhoršující se funkcí mozku, což souvisí s přibývajícími léty.

Pokud musíte s lítostí konstatovat, že vám hlava už neslouží jako dřív, není třeba si hned zoufat. Degradaci mozkové činnosti můžete minimálně přibrzdit, nebo dokonce zastavit, stačí jen nenechat váš mozek zahálet. Jak jej tedy nejlépe trénovat?

1.      Zkuste změnu
Pokud vše děláte rutinně a stále stejně, máte sice svůj klid a jistotu, ale váš mozek se při tom zrovna nepředře. Zkuste to jinak. Vneste si do života změnu. Najděte jinou trasu pro cestu do práce, jděte s pejskem na procházku jinam, než kam chodíte obvykle, zajděte na zajímavou přednášku. Svému mozku prospějete a také pro vás to bude příjemné osvěžení. Při vaření zkuste jídlo míchat druhou rukou, nebo se druhou rukou učešte, vyčistěte si zuby, zamkněte dveře.

2.      Hrajte si
Zapomeňte chvíli na nádobí, vaření, nákupy, praní a všechnu ostatní práci, kterou za vás stejně nikdo jiný neudělá a chvíli si hrajte. Složte si puzzle, vyluštěte křížovku, vyřešte sudoku, zahrajte si s manželem, kamarádkami, dětmi, nebo vnoučaty pexeso, scrabble, či monopoly.
A rozhodně to nepovažujte za ztracený čas. Hrou si totiž pilujete paměť a rozvíjíte schopnost improvizace.

3.      Dejte mozku správnou stravu
Jezte pravidelně tučné ryby, čerstvě namletá lněná semínka, nebo ořechy. Všechny tyto potraviny jsou zdrojem omega 3 mastných kyselin, které významně ovlivňují paměť i výkonnost mozku. Své nervové soustavě prospějete také dostatečným přísunem vitamínů skupiny B, z minerálů vám váš mozek poděkuje zejména za železo a zinek. Vše naleznete v ořeších, ale také masu, mléku, obilovinách, luštěninách, nebo vejcích. Máte rádi borůvky? Pak si je dopřejte kdykoli máte možnost. Tyto modré bobule totiž dokáží razantně zvýšit vaši koncentraci.

4.      Utečte zapomětlivosti
Je prokázáno, že pravidelný pohyb prospívá nejen tělu, ale i mozkové činnosti. Kdykoli máte příležitost, vydejte se na procházku, vyjeďte si na kole, nebo si doma zacvičte. Odměnou vám bude bystřejší myšlení, rychlejší rozhodování a snazší vybavování dříve zapamatovaného. Pravidelným cvičením celkově zpomalíte stárnutí a přibrzdíte degenerativní procesy s ním spojené, jak tělesné, tak duševní.

5.      Dopřejte si zdravý spánek
Lidé, kteří v noci špatně spí, mají tendenci víc zapomínat než ti, kteří mají hluboký zdravý spánek. Dobře spát je nezbytné i proto, aby se zážitky z uplynulého dne uložily z krátkodobé, do dlouhodobé paměti.
Abyste dosáhli kvalitního spánku, dbejte na pravidelný spánkový rytmus, spěte v temné vyvětrané ložnici při teplotě 15 – 18 stupňů a vyhněte se pokud možno před usínáním stresovým situacím. Pokud máte problém s usínáním, zkuste sáhnout dřív, než po prášcích na spaní spíš po přírodních prostředcích. Vyzkoušejte například zklidňující čaj z meduňky.

6.      Vsaďte na bylinky

Lék v podstatě na jakýkoliv zdravotní neduh můžeme najít v přírodní lékárně. I bylinek na povzbuzení mozkové činnosti je celá řada. Zkuste třeba čaj ze šalvěje, která účinně podporuje schopnost uchovávat vzpomínky. Lžičku sušené šalvěje zalijte 200 ml vroucí vody a nechtě pět až deset minut vyluhovat. Poté přeceďte a můžete konzumovat.
Stejný uplatníte i při přípravě rozmarýnového čaje. Ten zas zvyšuje kapacitu paměti a napomáhá soustředění. V boji proti Alzheimerově chorobě a stařecké demenci napomůže čaj ze zázvoru, který navíc v zimě příjemně prohřeje.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden