Moje chvilka pohody

6 varovných signálů, že máte nedostatek vitaminu A

Vitamin A je pro naše tělo důležitý. Podporuje dobrý zrak, vývoj a funkčnost kostí, ovlivňuje krvetvorbu, má vliv i na plodnost. Co se stane, když chybí?


Áčko si můžeme doplnit vhodnými potravinami. Nejvíc ho naleznete v ovoci a zelenině, třeba v dýni, hrášku, mrkvi, listové zelenině, třešních, ale i v tučnějším mase, zejména v hovězích nebo vepřových játrech, tučnějších mořských rybách. Co se může stát, když jeden z těch nejdůležitějších chybí?


Hrubá pleť

Áčko má zásadní vliv na tvorbu kožního kolagenu. To je látka, která dodává vaší pokožce barvu, odolnost a pružnost. Jeho nedostatek tedy poznáte na kvalitě kůže. Většinou se objeví ekzém nebo jiná alergická reakce ve formě zarudlých a svědivých skvrn.

Áčko tělu rychle dodáte třeba jako smoothie: V mixéru si rozmixujte 400 ml mléka, dvě na kostičky nakrájené a oloupané mrkve, dva banány a lžičku javorového sirupu. Nápoj nalijte do vysokých sklenic a případně doslaďte medem. Áčko se lépe vstřebá do těla, když do smoothie přidáte i pár kapek olivového oleje.

Špatné vidění ve tmě

Pálí vás víčka, někdy ve dne vidíte skvěle, ale v noci máte pocit, že nemůžete zaostřit, všechno se vám zdá jakoby v šeru. Důvodem může být nedostatek vitaminu A. Díky němu můžete rozlišovat barvy nebo se orientovat v potemnělém prostoru.

Když ho nemáte dostatek, vaše vidění se zhorší. Na jídelníček zařaďte hovězí nebo vepřová játra a tučnější mořské ryby jako je losos, makrela, sleď, tuňák.

Potíže s akné

Pupínky vám vždycky vyskáčou, když máte hormonální nerovnováhu – v pubertě, u žen při menstruaci, v těhotenství, v menopauze. Najednou se vám začne mastit pleť a zánět je na světě. Vitamín A nejenže dokáže zastavit zánět, vyčistit pleť, ale zároveň zkrotí i hormony.

Udělejte si pleťovou masku z papáji, která je velkým zdrojem vitaminu A. Kousek rozmačkejte na kašičku, přidejte med a na 20 minut naneste na obličej.

Padání vlasů

Vitamin A je pro vaši kštici extrémně důležitý. Spoluvytváří olejovitou substanci, která zvláčňuje pokožku hlavy a brání poškození vlasů. Dopřejte proto vlasům vaječnou masku. Dodá vitamin A, B12, E a důležité minerály. Rozmíchejte dvě vajíčka a na 20 minut naneste na vlhké vlasy. Důkladně opláchněte studenou (!) vodou (teplá by mohla vajíčka srazit).

Dlouhé hojení ran

Když máte málo vitaminu A, pak máte málo i kolagenu, který funguje jako „tmelič“ ran. Kvůli tomu se vám poranění hůř hojí, a navíc ještě hrozí, že se brzy zanítí. Existuje pět potravin, které jsou na hojení ran ideální: rajče, brokolice, fazole, sója a hořká čokoláda.

Problémy s těhotenstvím

Podle odborníků mohou být problémy s otěhotněním spojené s nedostatkem vitaminu A. Ten má totiž zásadní vliv na tvorbu reprodukčních orgánů. Přidejte si tedy do svého jídelníčku zeleninu s vyšším podílem vitamínu A. Jde třeba o špenát, kapustu, tykev, mrkev nebo sladké brambory.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden