Můj čas na kafíčko

6 voňavých olejíčků pro chladné dny

Které esence nám zlepší náladu? Které uvolní stres a napětí? A jaké nás zahřejí?

Zdá se, že se počasí řídí kalendářem. Po studené zimě se k nám i s nezbytným aprílovým počasím blíží mílovými kroky jaro. Přes den teplo, ráno a večer déšť a chlad...

K tomu, abyste se udrželi fit a v pohodě, vám pomůže i aromaterapie. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší vonné oleje.

Esenciální oleje jsou ideálním pomocníkem pro naši kondici.

1. Eukalyptus

Kašel, rýma, nachlazení... Když je chvíli zima a chvíli zas teplo, virům se náramně daří. Eukalyptový éterický olej dokáže skvěle vyčistit vzduch v bytě i v kanceláři a zatočit s viry a bakteriemi. V zaměstnání oceníte i jeho schopnost zahnat psychickou únavu, zlepšit logické uvažování a analytické myšlení. V případě, že už jste nemocní, pomůže vám jeho výrazná vůně uvolnit dýchací cesty, usnadní odkašlávání a zmírní bolest v krku.

2. Meduňka

Po citronech vonící olej z meduňky lékařské má prohřívací účinky. Je tak vhodný zejména pro ty, kdo mají problémy s prokrvováním končetin. V chřipkových obdobích je dobré mít tento olej po ruce pro použití v aromalampě i na masáž, protože posiluje imunitu. Pomáhá i proti splínům. Při nachlazení se hodí i k snížení horečky.

3. Skořice

Také olej z tohoto koření v sobě spojuje hned několik pozitivních účinků. Likviduje bakterie a viry a hodí se k provonění místností. Silně prohřívá tělo a uvolňuje ztuhlé a bolavé svaly. Proto byste ji rozhodně měli využít, až třeba půjdete na výlet. Po návratu domů vás koupel s několika kapkami skořicového oleje postaví na nohy přímo zázračně. Pozor, skořicový olej není vhodný pro těhotné a kojící ženy.

4. Smrk

V lese, kde to krásně voní jehličím, se prostě dýchá lépe. Jestli špatně snášíte střídání teplého a ledového vzduchu, měli byste plíce a průdušky posílit smrkovým olejem. Pomáhá, když ho použijete v aromalampě, přidáte do koupele nebo využijete k masáži. Regeneruje dýchací cesty a prohlubuje dýchání. Při rýmě si k posteli položte kapesník s pár kapkami tohoto oleje.

5. Kadidlovník

Olej z něj se hodí i pro děti. Skvěle dezinfikuje. Za dlouhých, pošmourných dnů jistě oceníte jeho hluboké uvolňující a harmonizující účinky. Tělu pomáhá v boji proti infekcím, posiluje imunitu a usnadňuje odkašlávání.

6. Citron


Nedostatek pohybu, sváteční hodování a občas sklenka pro lepší náladu. Není divu, že se v zimě hromadí v organismu škodliviny. Pro jejich lepší vyplavování je mimořádně vhodný éterický olej z citronu. Navíc vás dokáže téměř okamžitě nabít novou, svěží energií a zlepši špatnou náladu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden