Moje chvilka pohody

6 zrádných potravin, které nám brání usnout

Stává se vám, že jdete spát, ale pak se dlouhé hodiny jen převalujete a nemůžete usnout? Na vině mohou být potraviny, které jste jedli během večera.

Spánek je nenahraditelnou součástí našeho života. Je to čas, kdy nabíráme potřebné síly na další den. Když je nekvalitní, nebo nedostatečný, výrazným způsobem ovlivňuje nejen naše chování, ale také naše zdraví.

Problém můžete hledat v jídle snědeném před tím, než jdete do postele. Některé potraviny příchod spánku narušují anebo dokonce oddalují. Které to jsou?

Čokoláda

Čokoláda je velký nepřítel spánku, protože obsahuje kofein. To je stimulant, který zlepšuje duševní bdělost, snižuje únavu a urychluje metabolismus – a to není přesně to, co chcete, než se uložíte do postele.

Nejvíce ho je v tmavé čokoládě. Čím tmavší čokoláda, tím více z ní dostanete kofeinu. A čím více kofeinu čokoláda obsahuje, tím spíš byste se jí měli v čase spánku vyhnout.

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina jsou zdravé, ale některým druhům je záhodno se před spaním vyhnout. Takový květák nebo brokolice sice obsahují protein, který reguluje spánek, ale obsahují také vlákninu, jež je těžko stravitelná.

Nevhodné je i zelí, fazole, žampiony, celer nebo rajčata. Před odchodem do postele je také dobré vyhnout se pomerančům či malinám, které jsou náročné na trávení.

Zelený čaj

I když je zelený čaj ohromný pomocník například během spalování tuků, obsahuje také značné množství kofeinu, který spánek oddaluje. Nezapomeňte pak také na čaj černý, který obsahuje ještě větší množství kofeinu.

Červené maso

Červeným masem se myslí hovězí, skopové či vepřové, ale také maso kachní, zvěřina či husí sádlo. Tyto druhy masa jsou bohaté na bílkoviny, což přiměje váš trávicí systém těžce pracovat, a to i během REM fáze spánku, která má být relaxační.

Káva

Milovníci kávy ji pijí ráno, odpoledne i navečer, doma, ve škole i v práci. Zkrátka při jakékoliv příležitosti. Pomáhá jim zůstat vzhůru a díky ní se cítí méně unavení. Proč si ji tedy nedávat před spaním? Odpověď je jednoduchá. Kofein. Pokud se chcete vyspat, určitě si kávu v žádné formě před spaním nedávejte. Kofein by vám zabránil ve spánku.

Tučná jídla

Tučný je bůček, pizza, klobásky či smetanové omáčky i slané brambůrky, které tak rádi mlsáte večer u televize. Pro dobrý spánek je však moudré se tučným potravinám vyhnout, neboť po jejich konzumaci naše tělo může začít špatně trávit, a může přijít i žaludeční nevolnost.

Ostrá jídla

Sníst kořeněné jídlo hodinu před spaním naruší kontinuitu spánku a způsobí, že se za noc několikrát vzbudíme. Navíc jíst kořeněná jídla před spaním může mít za následek noční můry.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden