Moje chvilka pohody

7 chytrých tipů, jak bojovat s odpolední únavou

Někdo pociťuje útlum hned po obědě, někomu padají víčka až kolem třetí. Odpolední šlofík v práci by bodnul. Jak proti tomu bojovat?

Pokles produktivity se podle statistik dostaví v průměru mezi druhou a čtvrtou hodinou odpoledne. Jestli patříte mezi ty, kteří pracují celý den v kanceláři u počítače, nebo někde převážně v sedě, máme pro vás pár rad, co dělat, když na vás padne dřímota.

1. Pít a pít

Odpolední pokles energie velmi často souvisí se špatným pitným režimem. Ráno se trochu napijete čaje nebo kávy, k obědu sklenku, ale kolem třetí už tělo volá o pomoc. Únavou vám tělo říká, že se máte napít, pak začne bolet hlava.

Zachrání vás sklenice vody nebo ovocného či bylinkového čaje. Osvěžující úlohu vitaminu C pocítíte díky pomerančovému džusu nebo zředěné citronové šťávě.

2. Trocha kávy

Při únavě vás asi jako první napadne dát si velkou a silnou kávu. Ale to je chyba. Odborníci radí rozdělit si příjem kofeinu na menší dávky do celého dne.

Povzbudí vás tak mnohem lépe, protože se bude vstřebávat průběžně. Znají to Italové, kteří vypijí i pět „náprstkových“ káviček denně.

3. Přestávky a pohyb

Po 40 až 55 minutách práce se jděte na pár minut projít – po chodbě do vedlejší kanceláře, můžete si udělat krátkou zastávku v kuchyňce. Dojděte si na toaletu, opláchněte si ruce a předloktí ledovou vodou. Pohyb rozproudí krev a únava se odporoučí. Můžete také vyběhnout pár pater po schodech.

4. Čerstvý vzduch

Zásadní vliv na náladu a pocit energie má vdechovaný vzduch. Ten vydýchaný působí jako přirozené uspávadlo, krev se v něm pomaleji okysličuje, takže když na vás přijde dřímota, v prvé řadě otevřete okno a krátce a intenzivně vyměňte vzduch v místnosti. Stačí nechat okno dokořán několik minut.

5. Oříšky a ovoce

Někdy se může za odpoledním útlumem skrývat nízká hladina cukru v krvi, protože mozek je energeticky velice náročný orgán. Na sladkosti ale zapomeňte. Cukr se z nich velmi rychle dostane do krve, což má za následek rychlý vzestup hladiny glukózy v krvi a bleskový pokles glykemie.

Za chvíli vás dostihne chuť na něco dalšího a také další vlna únavy. Proto mějte v šuplíku sáček oříšků, sušeného ovoce, případně si dejte jablko a únava bude pryč.

6. Přivoňte si

Povzbuzení těla a mysli může zařídit i vonná esence. Pořiďte si lahvičku s rozprašovačem a jakmile se dostaví únava, stříkněte párkrát kolem sebe a zhluboka se nadechněte. Vsaďte na citrusové vůně, eukalyptus a především na rozmarýn. Jeho sušené květy můžete rozemnout mezi prsty a počkat až se rozvoní po místnosti.

7. Šlofík doma

Pokud máte home office, je to dobré. Když vás přepadne nepřekonatelná touha jít si po obědě zdřímnout, můžete si 20-30 minut odpočinout. Nabije vás to a vaše odpolední produktivita bude výrazně vyšší.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden