Moje chvilka pohody

7 dobrých rad, jak se bránit infekci močových cest

Jen máloco dokáže tak spolehlivě znepříjemnit život jako infekce močových cest. Je sice teprve duben, ale spousta žen se s ní od začátku roku už nejednou potýkala.


Infekce močových bohužel není nic ojedinělého, je to druhá nejčastější forma infekce hned po respiračních onemocněních. Navíc se velmi ráda opakovaně vrací. Připravili jsme pro vás 8 rad, jak se jí postavit do cesty.


1. Ledviny v teple


Nechoď na boso po studené podlaze a neměj odkrytá záda – to je věta, kterou často slýcháme od našich maminek. Studená zem a holé ledviny totiž způsobí, že tělesná teplota, která se normálně pohybuje v rozmezí 36 až 37,3°C a zaručuje správné fungování organismu, nepřirozeně klesá a tělo se podchlazuje. Tím se oslabuje imunita a organismus se stává méně odolným vůči působení patogenních mikroorganismů.


2. Pijte a cvičte


Dostatečný příjem tekutin je základem zdraví, tím spíše by na něj měli dbát ti, kteří trpí problémy s močovými cestami opakovaně. Bakterie je potřeba z těla odplavit, jinak hrozí jejich přemnožení.


Denně si dopřejte alespoň 2–2,5 litru tekutin. V chladných dnech můžete pitný režim doplnit o bylinkové čaje z lékárny. U žen po porodu nebo menopauze doporučují lékaři pravidelně cvičit pánevní dno. Ochablé svalstvo totiž k úspěšné prevenci zánětu nepřispívá.


3. Bavlněné spodní prádlo


Noste jen bavlněné spodní prádlo. Na rozdíl od většiny jiných typů je prodyšné, čímž zamezíte pocení, které vznik infekcí podporuje. Prádlo se také přirozeně pohybuje spolu s tělem a tím se může bakterie jednoduše šířit. Proto nenoste tanga! Mohou snadno přenášet střevní bakterie z konečníku do pochvy.


4. Směrem ven


Nejčastějším typem bakterie, jež způsobuje infekce močových cest, je Escherichia coli, která je hlavním původcem močových zánětů.


K jejímu přenosu do pochvy nebo močové trubice může dojít i nesprávným způsobem, kterým se očišťujete po vykonání malé a velké potřeby. Otírat se musíte vždy směrem ven! A máte-li bidet, či ruční sprchu, určitě je používejte.


5. Správné gely


Pro péči o intimní partie se rozhodně nehodí klasické sprchové gely. Sáhněte po těch přímo určených na intimní hygienu a pamatujte, že ani ta se nemá přehánět.


6. Žádné „to ještě vydržím“.


Neodkládejte chození na záchod. Vyprazdňování močového měchýře by mělo být pravidelné, aby bakterie neměly šanci na rozmnožení. Naopak častým močením napomáháte jejich vyplavování.


7. Reagujte na první příznaky


Pocítíte-li první příznaky infekce močových cest (pálení, řezání při močení, bolest v podbřišku), neotálejte a zahajte samoléčbu. Mezi velmi efektivní patří například přípravky řady Uroval ve formě tablet, sáčků, pastilek nebo kapek.


Užívejte též vysoce koncentrovaný extrakt z kanadských brusinek velkoplodých, které příznivě ovlivňuje zdraví močových cest, a přípravky s D-manosou.


Některé produkty jsou obohacené také o unikátní lyzát E.coli, což jsou porušené a rozbité buňky bakterie E.coli, které ztratily schopnost vyvolat v organismu onemocnění, ale zůstala u nich zachována schopnost aktivovat imunitní systém.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden