Moje chvilka pohody

7 důvodů, proč pravidelně jíst banány

Banány patří mezi celosvětově nejoblíbenější ovoce. Milují je lidé v Evropě, Asii i Americe. I u nás v supermarketech nikdy nechybí v nabídce a s chutí je snídáme, balíme na cesty nebo používáme při pečení a sušené nám zastoupí i nezdravé smažené brambůrky. Znáte však jejich přínos pro náš organismus?

1. Deprese a stres

Trpíte depresí? Snězte banán a budete se cítit mnohem lépe. Obsahuje totiž druh proteinu, který tělo přemění na serotonin, a ten zlepšuje náladu a celkově vás činí šťastnější. Nervový systém také tiší vitamíny skupiny B, kterých má banán opravdu dostatek.

2. Krevní tlak

Toto jedinečné tropické ovoce má extrémně vysoký obsah draslíku (to je minerál, který potřebujete, aby vaše tělo pracovalo normálně) a přitom nízký obsah soli, a to dělá banán perfektním nástrojem v boji proti vysokému krevnímu tlaku. Tím snižuje i riziko infarktu. Při pravidelné konzumaci až o 40 procent.

3. Chudokrevnost

Vysoký obsah železa v banánech prospívá lepší kvalitě vaší krve a pomáhá při tvorbě hemoglobinu, když ho má vaše tělo nedostatek.

4. Žaludeční vředy

Protože je hladký a jemný, používá se banán jako dietní jídlo při zažívacích problémech a žaludečních vředech. Dokáže totiž neutralizovat nadměrnou žaludeční kyselinu a snižuje podráždění tím, že jemně obalí stěny žaludku.

5. Pálení žáhy

Pálí vás žáha? Zapomeňte na antacid a dejte si banán. Uleví vám stejně jako po prostředku z lékárny. Banán je totiž přirozeným antacidem, tedy prostředkem neutralizujícím žaludeční kyselinu.

6. Silné kosti, žádný diabetes

Banán každý den zajistí dostatek vápníku pro pevné a silné kosti, a díky hořčíku i silné svaly bez křečí. Obáváte-li se cukrovky, smlsněte si denně na banánu - jsou prevencí diabetu typu 2.

7. Energetická bomba

Banány se vyznačují vysokým obsahem vlákniny a přírodních cukrů, což vám dodá velkou porci energie. Pouhé dva banány poskytnou dostačující dávku energie potřebnou na vydání 90 minutového cvičení.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden