Můj čas na kafíčko

7 nejčastějších příznaků cukrovky

Záliba v nezdravém jídle, nechuť k pohybu a navíc i dědičnost. A stačí málo, aby se i u vás rozjela cukrovka druhého typu, která patří mezi nejčastější civilizační choroby. Poradíme vám, co s tím!  

Cukrovka (správně diabetes II. stupně) patří mezi nejčastější nemoci metabolizmu, které nás sužují čím dál tím častěji. Může za to náš životní styl, kdy rychle jíme a málo se hýbeme. A postižených přibývá. Jenže často jsou příznaky onemocnění skryté a dají se přehlédnout.

1. Únava

Důvodů, proč se lidé s cukrovkou cítí unavenější než obvykle, je hned několik. Pokud často „chodíte na malou“ dochází k odvodnění, ke kterému patří únava. Glukóza se nedostává do buněk a ty nemají z čeho čerpat energii, takže vás pak zmáhají i činnosti, které jinak zvládáte bez problémů.

2. Rychlé hubnutí

I když zvýšeným rizikem cukrovky trpí nejvíc lidé s výraznou nadváhou, jedním z častých příznaků onemocnění je skutečně rychlý úbytek na váze. Tělo je odolné vůči inzulinu, není schopné zpracovávat glukózu z jídla a doručovat ji buňkám, včetně těm tukovým. Ty se pak začnou rozpadat a vy hubnete.

3. Časté pití i cesty na záchod

Pokud potřebujete často „na malou“– hlavně pokud vás tato potřeba začne budit i v noci, i když se to dříve nestávalo – může to být příznakem cukrovky. Ledviny totiž musí pracovat na plné obrátky, aby se zbavily veškeré glukózy v krvi. Kromě častého močení je také příznakem neobvyklá žízeň, tělo se totiž snaží doplnit všechny ztracené tekutiny.

Zjistěte si, jak jste na tom s „cukrem“!

4. Kožní potíže

Svědění kůže může být sice způsobeno suchou kůží, ale také špatným krevním oběhem, což může být často varovným signálem cukrovky. Stejně jako další kožní potíže – třeba akantóza. Jde o zesílení a ztmavnutí kůže v důsledku zvýšené pigmentace. Objevuje se nejčastěji v podpaží, kolem krku a v tříslech. Může za to odolnost vůči inzulinu (tzv. inzulinová rezistence), která se objeví, i když cukr v krvi nemusí být vysoký.

5. Špatné hojení ran

Ať už jde o obyčejné drobné říznutí, odřeninu nebo modřinu, v případě cukrovky se najednou nehojí tak rychle jako dříve. Cévy jsou totiž poškozené nadměrným množstvím glukózy, která putuje žílami a tepnami. A krev je přitom potřeba k rychlejšímu hojení ran.

6. Časté záněty

I když to spolu zdánlivě nesouvisí, ženy s diabetem mohou trpět častěji gynekologickými záněty.
Nadměrné množství glukózy totiž podporuje šíření kvasinek. Příznaky jsou svědění a silný výtok. U dětí to můžou být třeba opruzeniny.

7. Špatné vidění

Dalším příznakem diabetu II. stupně bývá i špatné vidění. A to třeba rozostřené nebo různé záblesky, tečky před očima. I to způsobuje vysoká hladina glukózy v krvi. Tím dochází ke změně tvaru oční čočky. Ale v momentě, kdy se hladina glukózy srovná, poruchy by měly zase odeznít. Ovšem za předpokladu, že problém s cukrovkou řešíte včas. Pokud ne, může dojít k nenávratnému poškození zraku.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden