Můj čas na kafíčko

7 nezvyklých příčin bolesti zad

Za bolavá záda mohou často deprese a různé závislosti! Víte, že za bolestmi zad může stát celá řada příčin? Od naprostých banalit, zlozvyků z mládí, až po velmi závažné důvody.
Poradíme vám, co s tím!  

Pokusíme se s vámi odhalit příčiny, které byste vůbec nečekali, přestože patří mezi nejčastější: .

1. Povalování na pohovce

Pokud celé hodiny poleháváte na pohovce před televizí, je to to nejhorší pro dolní část páteře, protože v této pozici jsou svaly povolené a nedokážou se posílit. Jestliže vás už předtím bolelo v zádech, pak takové dlouhodobé sezení může bolest jen prodloužit nebo i zhoršit. Proto je nutné se zvednout z pohovky každou půlhodinu a udělat si několik cviků, aby se svaly protáhly.

 2. Kouření

Nedávné odborné studie prokázaly, že kouření zvyšuje riziko chronické bolesti zad. Nikotin omezuje zdravý průtok krve v celém těle, a to platí také pro obratle a meziobratlové ploténky, jejichž stav se může zhoršovat, a tím vyvolávat zánět a bolesti.

3. Bolesti břicha či ústní dutiny

I když tyto problémy zjevně nesouvisejí s páteře, mohou být ve skutečnosti příčinou její bolesti, protože vyvolávají dojem, že zahrnují i páteř. Tyto reflexní bolesti se mohou týkat trávicího ústrojí či ústní dutiny, stejně jako poranění svalu. V případě trnutí končetin či jejich znecitlivění, případně horečky a svalové slabosti, je vždy lépe zajít k lékaři.

4. Deprese

Odborné výzkumy nedávno prokázaly i souvislost mezi bolestmi páteře a depresí. U osob, které trpí depresemi a úzkostmi, je pravděpodobnost toho, že budou mít bolesti páteře, téměř dvakrát vyšší než je běžné. Je tomu tak proto, že stres vyvolává obrovské svalové napětí v oblasti páteře.
Pomůže meditace a cvičení jógy.

Těžká kabelka záda potrápí!

5. Nadměrná fyzická zátěž

Další příčinou bolestí páteře je přehánění fyzické aktivity. Zvedání příliš těžkých břemen či opakované shýbání může vyvolat bolest zad a svalové napětí. Většinou normální svalová bolest z fyzické námahy přejde do 24 hodin. Jestliže bolest přetrvává, či v následujících dnech ještě sílí, je třeba navštívit odborníka.

6. Infekce močových cest

Infekce v močovém ústrojí mohou vyvolávat zánět močového měchýře a bolesti v břiše, které vystřelují do zad. V případě močových kamínků dochází k poruchám odtoku moči, což také vyvolává bolesti v zádech.

7. Osteoporóza, rakovina dělohy a další nemoci

Bolesti páteře mohou také souviset s různými závažnými chorobami, jako je osteoporóza, rakovina dělohy či vaječníků nebo dokonce plic.Proto musí být prvním krokem diagnóza specialisty, ještě předtím, než bude zahájena nějaká terapie. Není vždy možné odhalit přesnou příčinu bolestí páteře, ale díky moderním diagnostickým technikám, jako je třeba magnetická rezonance, lze pacientovi zmírnit příznaky.

8. Těžká kabelka

Nerovnováha vyvolaná nošením těžké kabelky přehozené přes rameno je nejrozšířenější příčinou bolestí páteře u žen. Vyvolávat je však může i příliš těsné spodní prádlo. To omezuje pohyblivost páteře, což spolu s tlakem, který vyvolává oblečení, ovlivňuje normální fungování svalů, takže páteř je náchylnější k bolesti i případnému poranění.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden